logo F1online.sk

Ak chce ísť do Red Bullu, musí nás ohromiť, hovorí Horner o Ricciardovi

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 4. 2024

Sezóna ešte ani nezačala a niektorí už videli Daniela Ricciarda v Red Bulle. Úvod ročníka však priniesol trpké vytriezvenie. Júki Cunoda sa uviedol fantastickými výkonmi a bodmi, kým Ricciardo chybami a veľkou stratou. Po výmene šasi v Číne začal pozitívne, až kým Lance Stroll definitívne neukončil jeho nádeje na skvelý výsledok. Šanca na prestup do Red Bullu sa mu tak opäť vzdialila.

Začiatkom sezóny čelili obhajcovia titulu častým otázkam na margo možného prestupu Ricciarda. Postupom času však utíchli a viac sa hovorilo o predĺžení zmluvy so Sergiom Pérezom či o Carlosovi Sainzovi. Austrálsky pretekár naproti tomu predviedol v Číne aspoň drobný záblesk.

V oboch kvalifikáciách zdolal Júkiho Cunodu, aj keď z toho bolo „len“ štrnáste a dvanáste miesto na štarte. Jeho nádeje v nedeľných pretekoch ukončil nepozorný Lance Stroll. Stačili by však takéto výkony na zisk sedačky v Red Bulle? Christian Horner naznačil, že nie.

 „Daniel to má v podstate vo vlastných rukách,“ vyhlásil boss stajne z Milton Keynes. „Musí svojou formou natoľko ohromiť, že si to všimneme nielen my, ale tiež ostatní.“

Helmut Marko sa už vyjadril, že ak v roku 2025 nenájde miesto Liamovi Lawsonovi, tak Red Bull o jeho služby raz a navždy príde. Cieľom druhého tímu pritom vždy bolo vychovávať mladých jazdcov a dávať im priestor na prvé kroky vo Formule 1. Ricciardo už nie je žiadny junior a nemôže očakávať, že si svoje miesto udrží len na základe dobrých vzťahov s vedením.

„Na lavičke čaká talentovaný Liam Lawson, ktorý sa prirodzene teší, že dostane príležitosť,“ povedal Horner. „Nie je však predom dohodnuté alebo stanovené, či alebo kedy sa niečo také stane. Prioritou sú určite jazdci, ktorí teraz držia pretekárske sedačky. Uvidíme, ako sa to vyvinie.“

Ale čo Júki Cunoda? Na toho sa akosi zabúda. Aj keď tomu asi málokto verí, podľa Hornera by sme nemali odpisovať ani jeho šance na prestup do Red Bullu. „Samozrejme, jazdcov pozorne sledujeme a pozorne sledujeme aj ich vývoj. Musím povedať, že Júki mal skvelý štart do sezóny a jazdí veľmi dobre. Ako ich sesterský tím sa veľmi zaujímame o jazdcov RB,“ odkázal Angličan.