logo F1online.sk

Horner: Verstappen jazdí ako metronóm, treba si to užiť

Max Verstappen a šachovnicová vlajka
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2024

Max Verstappen v posledných sezónach premenil Formulu 1 na “one man show” a nehodlá v tom prestať. Christian Horner si chce užívať súčasnú éru, na ktorú azda budeme spomínať ako na zlaté obdobie Maxa Verstappena podobne, ako spomíname na zlaté éry Schumachera, Vettela a Hamiltona. Ako každá, aj táto raz pominie, zdôraznil šéf Red Bullu.

Ak ste čítali náš článok z minulého týždňa, určite viete, čo sa Maxovi Verstappenovi podarilo v Číne. V každom jednom kole bol rýchlejší ako Lando Norris, Sergio Pérez aj Charles Leclerc. Zo zvyšku prvej desiatky ho dokázal vo viac ako jednom kole poraziť len Fernando Alonso.

“On skrátka pracuje ako metronóm,” komentuje výkony obhajcu titulu Christian Horner. “Len nadviazal na rýchlosť, ktorú ukázal vlani. Myslím, že od poslednej VC Číny vyhral polovicu všetkých pretekov. Vyhral aj 21 z posledných 23 veľkých cien. So svojím autom a tímom je zjednotený a pretekanie si užíva.”

Raz sa každé víťazné obdobie skončí a v Red Bulle si nerobia žiadne ilúzie, že by to v ich prípade malo dopadnúť inak. Nič neberú za samozrejmosť. “Myslím si, že úspech treba oceniť. Max je výnimočný talent. Preňho sú to zlaté chvíle, no ako sme videli v prípade každého jedného jazdca, netrvajú večne.”

“Ide o to užiť si tieto chvíle, žiť v prítomnosti. Nemáme garancie, že mu v nasledujúcich piatich sezónach zakaždým dokážeme poskytnúť takéto auto. Kým môžete, treba robiť, čo sa dá,” pripomenul svojej stajni Horner.

Po víkende v Austrálii formulová obec dostala aspoň malú nádej, že Verstappenova výhoda by sa pomaly mala zmenšiť. Čína však priniesla úplne iný priebeh, čo Christian Horner nepovažuje za skutočný obraz reálneho trendu, ale len menší výkyv od normy.

Dlhé zákruty v Suzuke a Šanghaji mali hrať do karát monopostu RB20. “Myslím si, že to súvisí s traťou, pretože na nasledujúcich pretekoch sa to pokojne môže zoskupiť. A pravdepodobne sa to stane.”

“Ešte sme nepretekali v skutočne horúcich podmienkach ani nič podobné, takže neznámych premenných je ešte strašne veľa. Avšak na rôznych okruhoch, na ktorých sme boli, RB20 podáva dobrý výkon a jazdci — najmä Max — odvádzajú skvelú robotu,” doplnil.