logo F1online.sk

Čo stojí za Pérezovým zlepšením? Prestal riešiť Verstappena, hovorí Horner

Christian Horner a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

Podľa slov Helmuta Marka zažíva Sergio Pérez svoju najlepšiu sezónu od príchodu do Red Bullu. Slová chvály počúva aj od svojho šéfa Christiana Hornera, ktorý bude mať rozhodujúce slovo pri rozhodovaní o ďalšej budúcnosti mexického pretekára. Ten zatiaľ robí všetko, aby si udržal svoje miesto.

Aj keď Pérez skončil v Číne tretí a opäť zožal nemálo kritiky, spomíname si na obdobia minulej sezóny, keď sa len s problémami dostával na pódium, kým Max Verstappen suverénne víťazil. Je jasné, že Mexičan sa dostal do lepšej vyjednávacej pozície. Snaží sa ju využiť a podpísať novú zmluvu čo najskôr.

Vlani sa Pérez trápil s vlastnými (titulovými) očakávaniami, kým v tomto roku sa podľa Christiana Hornera uvoľnil a sústredil sa viac na seba, nie na svojho tímového kolegu. „Vy máte vo zvyku ho odpisovať, ale v skutočnosti odvádza skvelú prácu,“ povedal šéf Red Bullu redaktorom britskej televízie Sky.

„Do tejto sezóny vstúpil s novým mentálnym nastavením, je uvoľnený a jazdí veľmi dobre. Už sa nesústredí na svojho tímového kolegu, ale má odlišný prístup a v prvých piatich pretekoch sme z jeho strany videli skvelé výkony. Jazdí dobre a stúpa mu sebavedomie,“ povedal Horner.

Nezabúdajme pritom, že Pérez je pod tlakom neistej budúcnosti. Ocitol sa v situácii, ktorú nemá rád žiadny pretekár, keďže nápor očakávaní je každodennou súčasťou života pilota F1 aj bez otázok o neistej budúcnosti. Pérez si s tým však (aj s pomocou mocného Red Bullu) nateraz dokázal poradiť.

„V tíme sa cíti dobre. Vie, že mu na konci tejto sezóny končí zmluva a že bojuje o svoju budúcnosť. Na tlak reaguje najlepším možným spôsobom. Myslím si, že výkony niektorých jazdcov začnú pod tlakom vädnúť. Zmenil niekoľko vecí vo svojom prístupe a myslím si, že jazdí naozaj dobre,“ povedal Horner.