logo F1online.sk

Kto porazí Maxa Verstappena? Súperi sa červenajú po ďalšom triumfe Red Bullu

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2023

Dominancia Red Bullu pokračuje aj na európskych tratiach. Red Bull vyhral aj siedme podujatie sezóny v Španielsku, keď Max Verstappen totálne suverénnym spôsobom dorazil do cieľa s 24-sekundovým náskokom. Domov si tak odnesie 40. víťaznú trofej v kariére. A hoci na Verstappena nestačili, skvelú nedeľu mali aj Mercedesy. Druhé miesto si vybojoval Lewis Hamilton a na pódiu nechýbal ani George Russell.

Max Verstappen bol v nedeľu prakticky neviditeľný — nevšímala si ho ani réžia pretekov —, no nemyslíme to v negatívnom slova zmysle. Úradujúci šampión po prvom kole ušiel zvyšku poľa a až do konca si jazdil svoje preteky s obrovským náskokom pred Mercedesmi a Ferrari.

Párkrát sme však predsa len počuli jeho komunikáciu s inžinierom. Max Verstappen totiž trikrát prekročil bielu čiaru, za čo ho komisári upozornili čierno-bielou vlajkou. Inžinier ho upokojoval, že nemusí riskovať a stačí to doviezť domov, no Verstappen trval na tom, že súperom nenechá ani odrobinky v podobe bodu za najrýchlejšie kolo pretekov.

Mercedesy dnes našli stratenú rýchlosť. Lewis Hamilton sa po prvom kole pretekov ocitol na štvrtom mieste, keď sa na pár sekúnd objavil až na tretej priečke. Musel však zviesť súboj s Lanceom Strollom, ktorého za seba definitívne odsunul vo ôsmom kole. Vďaka lepšej stratégii a natiahnutiu prvého stintu porazil aj Carlosa Sainza z Ferrari. Po zastávke v boxoch sa vrátil na trať len tesne za Sainza, s ktorým si poradil ľavou zadnou.

Tretie miesto Georgea Russella bude istotne páliť fanúšikov z iných táborov, keďže britský jazdec v prvej zákrute po štarte prešiel úsekom mimo trate. Splnil však všetky pokyny riaditeľstva pretekov, na trať sa vrátil vyznačenou trasou a podľa komisárov ani nezískal trvalú výhodu. Po krátkom vyšetrovaní vyhlásili, že Russellov výlet mimo trať nebudú trestať.

Brit sa následne prebil cez Alonsa, Ocona a keď sa ocitol na treťom mieste, stavil na podobnú taktiku ako Lewis Hamilton a prvú zastávku odkladal na poslednú chvíľu. V tej chvíli však už bolo evidentné, že Sainz neporazí ani jeho. Russella mohol o pódium pripraviť len Sergio Pérez, no Mexičan v závere nemal dostatočne dobré tempo a na Russella nestihol zaútočiť. Red Bull s číslom 11 na kapote tak berie body za štvrté miesto.

Carlos Sainz skončil piaty. V polovici pretekov síce požiadal tím, aby našiel najlepší spôsob, ako poraziť Sergia Péreza, no nevyšlo to. Martin Brundle v tej chvíli Scuderii poradil jednu stratégiu: “Zamestnajte Adriana Neweyho!”

Keďže to taliansky tím v nedeľu nestihol splniť, pokúsil sa o to aspoň strategicky. Po Sainzovom a Pérezovom druhom pitstope sa však spätné zrkadlá monopostu SF-23 zaplnili monopostom Sergia Péreza, no veľmi rýchlo z nich zmizol. V 53. kole sa Pérez vyšvihol na štvrté miesto a na mäkkých pneumatikách vykročil za dvoma Mercedesmi na druhom a treťom mieste. Ako už dobre vieme, nie dostatočne rýchlo.

Aston Martiny v Španielsku pohoreli. Po skvelých výkonoch z prvej časti sezóny prišlo prvé zakopnutie. Fernando Alonso sa častejšie bránil ako útočil, a aj to len o pozície na hranici prvej desiatky. Lance Stroll sa po štarte ocitol na tretej priečke, ale ani on nedokázal držať krok so súpermi. Mercedesy spolu s Carlosom Sainzom boli očividne rýchlejšie.

Lance Stroll nakoniec porazil svojho tímového kolegu, ale pomohol mu aj Fernando Alonso, keď v závere džentlmensky oznámil, že nebude na Kanaďana útočiť. Chcel sa len držať čo najbližšie k Strollovi pre prípad, že začne pršať.

Na bodovaných priečkach skončili aj Esteban Ocon, ktorý dvíhal ľudí zo sedačiek po nebezpečne vyzerajúcom obrannom manévri na Fernanda Alonsa, a dva body patria Kuan-jü Čouovi. Čínsky pretekár tento víkend totálne deklasoval Valtteriho Bottasa. V kvalifikácii na rozdiel od neho postúpil do Q2 a v pretekoch sa bil o prvú desiatku. Nakoniec mu pomohol aj Júki Cunoda, ktorý bol jeho úhlavným nepriateľom, no v prvej zákrute ho podľa komisárov vytlačil z trate. Cunoda dostal päťsekundovú penalizáciu a spadol až na dvanáste miesto. Vďaka tomuto trestu sa na body dostal aj Pierre Gasly.

Charles Leclerc odchádza z Barcelony naprázdno. Monačanovi v nedeľu chýbala rýchlosť a po štarte z boxov sa sťažoval na svoje tvrdé pneumatiky, ktoré mu neponúkali žiaden grip. Vymenil ich zároveň s jazdcami, ktorí na štarte obuli mäkkú zmes. V druhom a treťom stinte na mäkkých a ďalších tvrdých pneumatikách sa jeho tempo zlepšilo, ale strata už bola priveľká.

Lando Norris sa po skvelom kvalifikačnom výkone postavil na štarte na tretie miesto. Hneď v prvej zákrute ho však predbehol Lewis Hamilton, s ktorým dokonca kolidoval. Zničené predné krídlo spečatilo jeho osud. Brit musel zamieriť do boxov na jeho výmenu. Pomalá zastávka ho odsunula na posledné miesto ďaleko za zvyšok štartového poľa. Nakoniec to stačilo len na sedemnástu priečku.

Opäť máme za sebou pomerne pokojné preteky. Hoci okolo okruhu sa objavovali prehánky, na trati vôbec nezapršalo. Dážď hlásil len George Russell, no po pár kolách si uvedomil, že v skutočnosti to nebol dážď, ale jeho vlastný pot. Nakoniec sme nevideli safety car, VSC, ba ani žlté vlajky.

Image

Súvisiace články