logo F1online.sk

Bolestivý pohľad na Williams: Nemáme vylepšenia, povedal Albon

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 6. 2023

Nádych k lepším zajtrajškom? Len ťažko. Po odpredaní mimoriadne úspešnej značky Williams do rúk nových majiteľov a následných personálnych zmenách sa zdalo, že by sa tento tradičný tím mohol aspoň trošku posunúť. Pohľad na jeho auto i výsledky je však bezútešný. Alex Albon predvádza veľmi dobré výkony, ale keď po Veľkej cene Španielska smutne konštatoval, že ďalšie zlepšenie bude tím hľadať skúšaním odlišného nastavenia, každého tradičného fanúšika F1 muselo zabolieť pri srdci.

Najhoršie na tom je, že nám začína byť viac ľúto Alexa Albona než kedysi mocného Williamsu. Britsko-thajský pretekár je známy svojou dobrosrdečnou povahou a v kokpite tohto tímu predvádza v posledných dvoch rokoch mimoriadne kvalitné výkony.

Keď po nehode Logana Sargeanta vo voľnom tréningu zdvihli maršali monopost FW45 do vzduchu a celý svet si mohol prezrieť jeho podlahu, získali Alexove desiate miesto v Bahrajne či ôsme miesto v kvalifikácii na VC Austrálie úplne nový rozmer.

Veľkú cenu Španielska finišoval londýnsky rodák zabudnutý na šestnástom mieste, ale napriek tomu sa snažil zostať tradične pozitívny, hoci to za daných okolností musí byť veľmi ťažké. Na poznámku, že sa so svojím monopostom ani nedostal do prenosu, odpovedal s úsmevom: „To v každých pretekoch, nie len v týchto.“

„Myslím si, že to bolo lepšie, než sa očakávalo. Mali sme byť dosť slabí v pretekovom tempe, ale nakoniec sme neboli tak ďaleko, ako sme si mysleli. Som spokojný a podľa mňa sme odviedli dobrú prácu,“ povedal Albon.

Nezabúdajme, že Williams skončil v minulej sezóne posledný, takže môže tráviť vývojom vo veternom tuneli a na CFD najviac času, ale pri pohľade na finančnú situáciu – záber na podlahu monopostu je toho dokonalým príkladom – z toho asi príliš veľa nevyťaží.

Výstižne to zhodnotil aj sám Albon, ktorý na otázku, či sa tím zlepšuje a v priebehu sezóny sa mu bude dariť napredovať, po chvíľke ticha a premýšľania odpovedal: „Myslím si, že sa nemôžeme veľmi zlepšiť, pretože nemáme vylepšenia, takže môžeme pracovať len s nastavením auta, ale na to si musíme počkať,“ povedal Alex.

„Podľa mňa sa nám darí naše víkendy optimalizovať. Nemyslím si, že sme urobili niečo zle alebo spravili chyby, či už v kvalifikácii alebo v pretekoch. Bohužiaľ, tieto normálne okruhy zvýrazňujú naše slabiny. Dúfajme, že v takej Kanade si budeme počínať o trochu lepšie,“ dodal Albon.

Na nič zázračné sa nezmohol ani jeho tímový kolega Logan Sargeant, ktorý do nedeľných pretekov štartoval z dvadsiateho miesta a na dvadsiatom mieste ich aj zakončil.

„Popravde, v prvých dvoch stintoch to bolo lepšie, než som očakával. Prvé tri štvrtiny pretekov tak boli pozitívne, ale ten posledný stint nebol dobrý. Ani neviem prečo, skrátka som nedokázal nájsť tempo, chýbala mi priľnavosť a pneumatiky dosť degradovali. Tieto zmeny medzi stintami si neviem príliš vysvetliť, musíme to pochopiť, ale vedeli sme, že to budú ťažké preteky,“ zhodnotil svoju nedeľu Sargeant.

Realistický bol pri hodnotený víkendu aj boss stajne James Vowles. Bolo zrejmé, že Španielsko Williamsu nesadne. Keďže monopost tohto tímu nemá po aerodynamickej stránke čo ponúknuť, nezostáva mu iné, než počkať na okruhy s dlhými rovinkami ako Spa alebo Monza. Vowles preto využil svoju platformu na to, aby sa verejne zastal oboch svojich pilotov.

„Vedeli sme, že to budú ťažké preteky a že je to pre nás jeden z najhorších okruhov v kalendári. Myslím si, že po prevádzkovej stránke sme urobili všetko správne, zastávky v boxoch prebehli čisto, realizácia pretekov takisto a stratégia bola správna. Jazdci s týmto balíkom urobili všetko, čo mohli,“ povedal po pretekoch Vowles.

„Získať body skrátka nebolo možné, pretože naše auto na to jednoducho nemalo výkonnosť. Pozeráme sa však dopredu a čaká nás Kanada, ktorá by nám mala vyhovovať viac,“ dodal šéf Williamsu.

Súvisiace články