logo F1online.sk

Alonso má oči všade, Verstappen všetko počuje. Svedčí to o jeho genialite, nazdáva sa Horner

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 6. 2023

Fernando Alonso bol počas Veľkej ceny Miami v takej pohode, že dokonca na obrazovke pri trati zaregistroval predbiehací manéver svojho tímového kolegu Lanca Strolla, ktorého zaň následne pochválil. O obdobný husársky kúsok sa následne v Španielsku postaral Max Verstappen. Tomu síce neslúži zrak tak ako Španielovi, no za to lepšie počuje. Z kokpitu totiž dokázal na diaľku cez vysielačku identifikovať mobil Helmuta Marka, čím dostal svoj tím do údivu. Ukázal tým, že rovnako ako Alonso, je momentálne v nesmiernej forme a jazdí nanajvýš uvoľnene.

„Niekomu ide telefón,“ nechal sa počuť Max Verstappen počas piatkového voľného tréningu v Španielsku. „To je Helmutov?“

Ako sa o pár sekúnd ukázalo, Holanďan trafil do čierneho.

Podľa Christiana Hornera tým dvojnásobný šampión opäť raz ukázal svoju genialitu a to, v akej pohode jazdí.

„Tým, že rozoznal zvoniaci mobil Helmuta Marka zvnútra auta ukázal, že nič neujde jeho pozornosti,“ uviedol Horner. „Posúva ho to na úplne inú úroveň. Je úžasné vidieť, že sa neustále zlepšuje,“ poznamenal 49-ročný Brit.

Ani z Verstappena sa však zo dňa na deň šampión nestal. Kým sa vypracoval na dnešnú úroveň, nejaký piatok to trvalo. Holanďana bolo spočiatku veľmi ťažké skrotiť, no Hornerovi sa to postupom času podarilo.

„V roku 2016 bol neuveriteľne surový. Mal však obrovský a prirodzený talent,“ vyslovil sa lodivod Red Bullu. „Stále má prirodzenú rýchlosť a nesmierne schopnosti, no domnievam sa, že teraz má už skúsenosti, je zrelší a psychicky silný.“

Napriek tomu, že Verstappen s pribúdajúcimi rokmi dospel, stále vie svojmu tímu poriadne podkúriť. Najnovšie odignoroval v záverečnej fáze pretekov v Barcelone požiadavku svojho inžiniera Gianpiera Lambiaseho, ktorý ho požiadal, aby po tom, čo obdržal čiernobielu vlajku za prekročenie traťových limitov, sa nesnažil stoj čo stoj zajazdiť najrýchlejšie kolo.

Dvadsaťpäťročný pretekár svojho inžiniera samozrejme neposlúchol a pripísal si ho. Keby však počas tohto rýchleho pokusu opäť raz porušil traťové limity, dostal by päťsekundovú penalizáciu a pravdepodobne aj jeden trestný bod. Holanďan si ale očividne z tejto hrozby ťažkú hlavu nerobil.

„Jeho inžinier ho informoval, že ak by porušil traťové limity, nasledovala by penalizácia,“ povedal Horner. „Vyzval ho preto, aby neriskoval.“

„Vzťah, ktorý majú, pripomína starý manželský pár, ktorý debatuje o tom, ktorý televízny kanál by mali sledovať.“

„Max to mal však absolútne pod kontrolou. Bol si vedomý rizika, no navzdory tomu dokázal pomerne pohodlne zajazdiť najrýchlejšie kolo na starých pneumatikách, ktoré mal obuté na aute,“ dodal Horner.

Súvisiace články