logo F1online.sk

V treťom tréningu boli najrýchlejšie Red Bully, Hamilton skončil v bariére

Lewis Hamilton
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2023

V poslednom monackom tréningu sa v najlepšom svetle opäť ukázali jazdci Red Bullu. Najrýchlejší čas zajazdil Max Verstappen, ku ktorému sa dokázali priblížiť na menej ako dve desatiny len Sergio Pérez a Lance Stroll. Kvalifikačné simulácie totiž skrátili problémy Kevina Magnussena a nehoda Lewisa Hamiltona.

Po najlepšom kole Maxa Verstappena sa stopky zastavili na hodnote 1:12,776. Holanďan tak dosiahol o 0,073 sekundy lepší čas ako jeho tímový kolega Sergio Pérez. Obaja suverénne vykročili za monackou pole position, no pravda je taká, že skutočnú rýchlosť všetkých monopostov nepoznáme.

Tak či onak, červení býci sa veľmi dlho neohrozene držali na čele a striedali sa na prvej priečke. Až pred koncom tréningu sa k nim priblížil Lance Stroll, ktorý medzičasom zmenil nastavenia svojich závesov a odpruženia.

Zmeny v nastaveniach však nestihli otestovať viacerí konkurenti, najmä Charles Leclerc, ktorý skončil až na siedmej priečke. Monačan sa počas tréningu sťažoval na ovládateľnosť svojho auta. V sekcii okolo bazéna jeho monopost narážal na trať a Leclerc nad ním strácal kontrolu. Svoj tím požiadal o zmenu nastavení. Či zafungovala, zistíme zrejme až v kvalifikácii. Časy Carlosa Sainza, ktorý skončil štvrtý, však Scuderiu veľmi nepotešili.

Lando Norris potvrdzuje dobrú formu a obhájil si piate miesto z druhého tréningu. Oscar Piastri sa mu ani tentoraz nedokázal vyrovnať. Mladík z Austrálie sa stále skôr hľadá.

Pierre Gasly si pripísal šiestu pozíciu a druhý Alpine v rukách Estebana Ocona je deviaty. Dnes to však neprebehlo bez problémov. Už po necelých desiatich minútach Ocon zastavil v tuneli a tímu hlásil stratu výkonu. Po jeho návrate do boxov sa však mechanici pustili do práce a problémy veľmi svižne odstránili. Francúz stihol odjazdiť osemnásť kôl.

V prvej desiatke chýbali George Russell aj Fernando Alonso. Španiel vo svojom poslednom ostrom kole na to tlačil, ale vo viacerých zákrutách mu utekala zadná časť auta. Reparát už nestihol.

Tréningový program dnes skrátili dvaja jazdci. Najskôr Kevin Magnussen, ktorý prebrzdil v Sainte Dévote a musel cúvať z výbehovej zóny. Je možné, že pri týchto manévroch prehrial svoju pohonnú jednotku, pretože v tom istom kole zastavil pred zákrutou Portier a už sa nerozbehol.

Po žltých vlajkách a fáze VSC, o ktorú sa postaral spomínaný Magnussen, sa jazdilo len približne minútu. Nasledovala totiž nehoda Lewisa Hamiltona a obávaná červená vlajka. Sedemnásobný majster sveta stratil kontrolu nad zadnou časťou svojho auta v Mirabeau. Korekciu volantom sa snažil čo najviac oddialiť, aby nestrhol monopost do bariéry, no zdalo sa, že jeho osud bol už spečatený. Tretí tréning sa nepodarilo reštartovať.

https://pbs.twimg.com/media/FxIbnSbWIAIK8eq?format=jpg&name=medium