logo F1online.sk

Vasseur sa po Monaku ospravedlnil Leclercovi: Urobili sme jasnú a drahú chybu

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 5. 2023

S Ferrari to skutočne ide „od desiatich k piatim“. Ďalší príšerný víkend núti Scuderiu akceptovať krutú realitu – po výkonnostnej aj operatívnej stránke to nie je ideálne. Ak chce Ferrari s týmto monopostom zbierať aspoň čiastkové úspechy, musí byť exekúcia víkendu zo strany boxového múra dokonalá. Tá však bola v Monaku podobne nedostatočná ako výkonnosť auta.

Zastávky v boxoch boli opäť veľmi kvalitné a po strategickej stránke sa nie vždy dopustíte chyby – niekedy sa tím celene rozhodne riskovať a tento risk nevyjde. Z tohto pohľadu nemôžeme Ferrari nič vytknúť. Na druhej strane, tím mal veľmi realistickú šancu aspoň na tretie miesto, prvú v kvalifikácii a druhú po spustení nedeľného lejaku. Bohužiaľ, všetkými príležitosťami Scuderia pohrdla a je z toho len šieste a ôsme miesto.

Kvalifikačná chyba inžiniera Charlesa Leclerca pripravila domáceho miláčika o tretie miesto na štarte. Následná snaha napraviť to v pretekoch riskantnou stratégiou sa nevyplatila. Ferrari sa mohlo, a malo, rozhodovať inak a určite si mohlo odpustiť niektoré chyby. To všetko už znie ako obohratá platňa a dobre si to uvedomuje aj šéf stajne Frédéric Vasseur.

„Už pár rokov to preňho bolo v Monaku frustrujúce a kvalifikácia bola náročná,“ povedal boss Ferrari na margo svojho zverenca Charlesa Leclerca.

„Môžem sa mu jedine ospravedlniť v mene celého tímu a pokúsiť sa zistiť, ako odvedieme lepšiu prácu a obojstranne zlepšíme komunikáciu medzi boxovým múrom a Charlesom.“

„Myslím si, že sa na tom podieľali aj okolnosti pri vjazde do tunela. Ale dobre, nesmieme sa vyhovárať, pretože tak sa môžete len ťažko zlepšiť. Musíme to skrátka napraviť,“ dodal Fred.

Tam to rozhodne celé začalo, pretože sme videli, že Esteabn Ocon štartujúci z tretieho miesta celé pole spomalil. Samozrejme, nevieme, či by Ferrari dokázalo držať krok s Alonsom a Verstappenom, ale Carlos Sainz mal očividne lepšie tempo než Ocon. Navyše, Francúz rozhodne nepomýšľal na súboj s Red Bullom a Aston Martinom a sústredil sa na bránenie cenného tretieho miesta.

„Urobili sme jasnú a drahú chybu, pretože po štarte z tretieho miesta by to podľa mňa boli celkom iné preteky. Musíme sa z toho poučiť. Úprimne, nebudem sa na nič vyhovárať, skrátka musíme kompletne prehodnotiť situáciu,“ povedal Vasseur.

„Nechcel som nič vyhodnocovať v sobotu večer, pretože sme sa sústredili na preteky. Určite sa na to však pozrieme,“ sľúbil Fred.