logo F1online.sk

Norris žartuje, že chcel modrými vlajkami napáliť Verstappena

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala29. 5. 2023

Keď neprší, aspoň kvapká. Pre McLaren kvapkalo vo chvíľach, keď sa v Monaku rozpršalo; hoci Lando Norris strácal na lídra pretekov celé kolo, na intermediálkach bol najrýchlejší z celého štartového poľa. Po pretekoch preto žartoval, že v posledných kolách by Maxa Verstappena najradšej predbehol a tým ho trochu nazlostil.

Výkon McLarenu na suchej trati nadchol len málokoho. Lando Norris s Oscarom Piastrim si držali desiatu a jedenástu priečku a na Júkiho Cunodu ani netlačili. Papájový tím pookrial až po tom, čo sa naplnila hrozba z nebies. Viacerí piloti vyleteli z trate, triafali bariéry a pár z nich dokonca obulo monzúnky.

Dážď nevydržal veľmi dlho a na schnúcej trati McLareny preradili na vyšší prevodový stupeň. Rýchlostne im nestíhal dokonca ani Max Verstappen na čele pretekov. Keď si teda Norris s Piastrim poradili s Júkim Cunodom, ktorého trápili brzdy, obaja boli v najlepšej desiatke.

Rozhovor s britskou televíziou Sky Sports sa točil najmä okolo skvelého tempa Landa Norrisa v závere veľkej ceny. “Neviem, do akej miery je to skutočné, ale povedal by som, že na intermediálkach sme boli najrýchlejší na trati. Boli sme dokonca rýchlejší ako Max,” potešil sa rodák z Bristolu, ktorý po manévri na Júkiho Cunodu skutočne začal sťahovať úradujúceho šampióna.

Kiežby mu maršali pomohli a modrými vlajkami Verstappenovi prikázali Norrisa prepustiť do líderského kola, smeje sa pilot McLarenu. “Chcel som, aby Maxovi ukázali modré vlajky. Modré vlajky by videl asi prvýkrát v živote. Bolo by to úžasné.”

“Veľmi som dúfal, že sa mi ho podarí predbehnúť, pretože by ho to poriadne štvalo. Ja by som si to zas užil, bola by to zábava. Avšak, on bol vo vedení Veľkej ceny Monaka, takže som ho nechcel veľmi obťažovať. V každom prípade sme mali veľmi dobré tempo. Ako som povedal, na konci sme boli najrýchlejší,” komentuje posledných pätnásť kôl.

Lando Norris v nedeľu absolvoval dva pitstopy, pričom ten prvý môžeme kategorizovať ako zbytočný. McLaren ho totiž zlákal do boxov v 50. kole, aby sa o štyri kolá pristavil pri mechanikoch zas.

Podľa Norrisa sa tým McLaren pripravil o lepší výsledok. “Spravili sme asi len jednu chybu, keď sme uprostred pretekov zastavili a na pár kôl nasadili tvrdé pneumatiky, aby sme potom prezuli na prechodné gumy. Dážď sme skrátka nečakali, resp. tím mi povedal, že nebude pršať veľmi silno. Povedali, že prehánka bude veľmi krátka.”

“S týmito informáciami som spokojne zastavil. Pravdepodobne sme mali pár kôl počkať, aby sme videli, čo sa nakoniec udialo. Stratili sme možno 30 sekúnd, ktoré by nás posunuli o dve-tri pozície vyššie,” uvažuje, čo by bolo keby.

Pokúsme sa však nájsť pozitíva. Môžu sa fanúšikovia McLarenu tešiť na ďalšie mokré preteky? Budú papájové monoposty hviezdiť na vode aj počas európskej časti sezóny? Lando Norris to až tak ružovo nevidí, v Monaku to vraj nebolo primárne o monoposte.

“Vidím veľa pozitív, hlavne tú rýchlosť na intermediálkach. Z našej rýchlosti na suchej trati sme boli šokovaní. Neboli sme veľmi rýchli, Júki mal oveľa lepšie tempo ako my. Jazda na suchej trati nemala pozitíva, ale na intermediálkach…” zarazil sa na moment Norris. “Aj keď to hovorím nerád, na vode nejde až tak o auto, ale o to, koľko ste ochotní riskovať. Najmä na takomto mieste je to o miere rizika, ktoré ste ochotní prijať. Ja som veľmi riskoval, ale vyplatilo sa to. Predbehli sme Júkiho, čo bolo dôležité. Zabavil som sa.”

Oscar Piastri prakticky celý deň kopíroval Landa Norrisa, keď mu “kryl chrbát” zozadu. A hoci na rozdiel od Landa Norrisa mu McLaren pomohol lepšou stratégiou bez medzistintu, Austrálčan to nedokázal využiť. Po jedinom pitstope v 54. kole sa zaradil pred Norrisa, no v Rascasse sa zas musel porúčať za kolegovo zadné krídlo.

“S nedeľou som spokojný. Štartoval som jedenásty a dostal som sa na body, čo je na Monako fajn,” zhodnotil svoje predstavenie Oscar Piastri. “Preteky sme zvládli veľmi dobre. Odštartovali sme na tvrdej sade a na intermediálky sme podľa mňa prezuli v správny čas. Dobre sme si to odkomunikovali. Som veľmi šťastný, že som získal prvý bod na svojej premiére v Monaku.”

Čo hovorí na záverečný stint? “Na intermediálkach sme boli obaja veľmi rýchli, no Lando bol obzvlášť rýchly, hlavne na začiatku stintu. Som presvedčený, že sa môžeme posunúť dopredu. Obaja sme skončili na bodoch, čo je vždy dobrý výsledok. Najmä s prihliadnutím na rýchlosť štyroch top tímov. Ak sa obaja ocitnete na bodoch, tak je to dobrý deň.”