logo F1online.sk

V druhom tréningu kraľoval Max Verstappen, Sainz skončil v múre

Nehoda Carlosa Sainza
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 5. 2023

Po nevýraznom prvom tréningu sa tím Red Bull vytasil v tom druhom v oveľa lepšej forme. Podčiarkol to dvojnásobný šampión Max Verstappen, ktorý predstihol oboch pilotov Ferrari a zajazdil najrýchlejší čas piatkového programu.

Do druhého tréningu odštartovali Lando Norris a Alex Albon s oneskorením. Prvý menovaný riešil technické problémy a monopost pilota Williamsu bol po nehode v prvom tréningu dosť ťažko poškodený. Prišli tak o cenné minúty na trati, ktoré majú v Monaku vyššiu hodnotu než na iných tratiach.

Oveľa lepšiu formu mal v druhom tréningu Red Bull, keď Max Verstappen nechal zabudnúť na svoje predchádzajúce problémy a hneď od začiatku sa pohyboval na čele. Podobne tak najrýchlejší muži prvého tréningu Carlos Sainz a Fernando Alonso.

Títo traja piloti si po väčšinu času vymieňali najrýchlejšie sektory a celkovo najrýchlejší bol napokon Verstappen. Ten za sebou nechal oboch jazdcov Ferrari a Fernanda Alonsa, ktorí potvrdzujú dobrú monackú formu.

Na druhom mieste skončil domáci miláčik Charles Leclerc, ktorému trvalo dosť dlho, kým sa dostal do správnej „prevádzkovej teploty“. Monačan prakticky celý piatok strácal na Carlosa Sainza, ale v úplnom závere sa karta obrátila. Leclerc to dokázal poskladať a preskočil Sainza, ktorý krátko nato havaroval za bazénom a napodobnil neslávne známu nehodu svojho tímového kolegu z kvalifikácie pred dvoma rokmi.

Zvedaví sme boli aj na formu Mercedesu, ktorý do Monaka priviezol výrazne obmenený monopost. Zatiaľ to však na okamžité zlepšenie v podaní „čiernych šípov“ nevyzerá. Lewis Hamilton skončil šiesty a George Russell až dvanásty. Výstižne to zhrnul sedemnásobný šampión. Keď mu inžinier oznámil jeho stratu, povedal: „Sakra, oveľa rýchlejšie to nejde.“

FOM