logo F1online.sk

Red Bull odviedol dvakrát lepšiu robotu ako my, priznáva Leclerc

Max Verstappen a Carlos Sainz
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 5. 2023

Ferrari si oproti vlaňajšku pohoršilo. Zatiaľ čo vlani mu patrila v tímovej súťaži druhá priečka, v prebiehajúcom ročníku figuruje v Pohári konštruktérov len na štvrtom mieste. V kvalifikáciách to Scuderii poriadne šliape, no v nedeľu zväčša značne stráca a jej priepasť na dominantný Red Bull je markantná. V čom urobil tím z Maranella chybu? Podľa Charlesa Leclerca v ničom. Monačan sa domnieva, že celok z Milton Keynes jednoducho cez zimu odviedol lepšiu robotu.

Ferrari čaká na víťazstvo v šampionáte už dlhých pätnásť rokov. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou sa triumfu nedočká ani v aktuálnej sezóne. Kvalifikačnú rýchlosť má Scuderia síce tradične dobrú, no pretekové tempo už výrazne horšie. Kde nastala chyba?

Podľa Charlesa Leclerca si Ferrari cez zimu v ničom konkrétnom výrazne nepohoršilo, ba naopak, zaznamenalo očakávaný výkonnostný pokrok. Problém však spočíva v tom, že progres zaznamenal aj Red Bull – a to ďaleko väčší.

„Pravdupovediac, auto sa správa presne tak, ako sme očakávali, takže to nie je tak, že by sme odviedli zlú prácu alebo nenaplnili naše očakávania,“ vyslovil sa Charles Leclerc.

„Bohužiaľ, Red Bull zaznamenal dvakrát väčší pokrok ako my a dosiahli viac, než sme si my zaumienili v našich cieľoch,“ vyšiel s kožou na trh Monačan.

Zatiaľ čo Red Bull má po piatich odjazdených pretekoch na konte už 224 bodov, Ferrari len chudobných 78. V pódiovom porovnaní to vyzerá ešte hrozivejšie. Jazdci rakúskeho celku vystúpili na „bedňu“ dovedna už deväťkrát, pričom pretekári toho talianskeho len raz – zásluhou Charlesa Leclerca.

Čo s tým? Ako môže Ferrari znížiť deficit na trati?

Leclerc tvrdí, že v Maranelle už prišli problémom na kĺb, no priznáva, že dohnať stratu na Red Bull bude beh na dlhé trate. Verí však, že sa Scuderia skôr či neskôr vráti do boja o popredné priečky.

„Uvedomili sme si niekoľko vecí, ktoré by mali v budúcnosti vyzerať oveľa lepšie a ktoré mi dodávajú smerom do budúcnosti dôveru,“ uviedol 25-ročný pretekár. „Teraz trochu viac rozumiem tomu, prečo sme na tom v súčasnosti tak, ako sme.“

„Smerom do budúcnosti som si istý, že sa vrátime [na čelo]. Bude to pravdepodobne beh na dlhé trate, pretože naša strata na Red Bull je značná, no vrátime sa. Nechcem uvádzať časový rámec, ale budeme pracovať čo najtvrdšie, aby k tomu došlo čo najrýchlejšie.“

Leclerc, podobne ako Vasseur, poprel špekulácie o nasadení B-špecifikácie. Monačan si myslí, že súčasný koncept ešte v sebe skrýva určitý potenciál.

„Ešte je priskoro na to robiť závery,“ poznamenal. „Nefungovalo to tak, ako sme chceli, to však neznamená, že sa musíme odteraz vydať úplne inou cestou.“

„Máme nejaké nápady, na ktorých musíme popracovať,“ zakončil.

Súvisiace články