logo F1online.sk

Montoya by dal de Vriesovi viac času, Hill v tom vidí klasický rukopis Red Bullu

Nyck de Vries
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2023

Bude mať Red Bull s Nyckom de Vriesom rovnakú trpezlivosť ako s Júkim Cunodom? Vzhľadom na slová Helmuta Marka, ktorý holandskému pretekárovi ukázal „žltú kartu“ nielen za zatvorenými dverami, ale aj pred médiami, usudzujeme, že nie. Trvalo to presne päť veľkých cien a osud šampióna Formuly 2 či Formuly E začína byť otázny. Zo zástupu juniorov Red Bullu by istotne nebol prvý, ani posledný, komu by sa niečo také prihodilo.

Nebudeme si klamať, Nyck de Vries nie je pre Red Bull taký dôležitý ako Júki Cunoda a je rozhodne nahraditeľný. Už jeho samotné vymenovanie do kokpitu AlphaTauri bolo trochu prekvapením. Niektorí experti považovali holandského pretekára za neobrúsený diamant – reportér Will Buxton ho dokonca označil za „fenomenálneho“ –, ale pre iných bol skrátka preceňovaný a v Monze 2022 sa ocitol „len“ v správnom čase na správnom mieste.

Teraz sa čaká, čo bude ďalej. Koľko času mu ešte Red Bull dopraje? A nahradí ho Liam Lawson, Daniel Ricciardo alebo niekto iný? Ak by však de Vries túto sezónu v AlphaTauri skutočne nedojazdil, zaradil by sa do pomerne dlhého zoznamu mladíkov, s ktorými Helmut Marko naložil veľmi nekompromisne.

„Helmut Marko je tvrdý učiteľ,“ povedal bývalý pilot a dnes expert televízie Sky Sports Damon Hill v podcaste F1 Nation. „Je na jazdcov tvrdý a vždy bol. Neviem, odkiaľ to prišlo. Ako pretekár bol prísny aj na seba a podľa mnohých je toto najlepší spôsob, ako dostať z pilotov to najlepšie.“

„Ak to urobíte Maxovi Verstappenovi, tak na to odpovie a dodá výsledky, takže sa dá argumentovať, že odolní piloti to prežijú a tých slabých budú musieť vyradiť. Pre Red Bull je to však už tradičná rutina, no nie? V polovici sezóny si posadia jazdca a povedia mu: ‚Dobre, ty končíš, miesto teba príde niekto iný.‘“

„Dostanú tak možnosť zistiť, ako to zvládne niekto ďalší. Takto vystriedajú zopár pilotov a zistia, akí skutočne sú a kam ďalej,“ povedal Hill.

Nie každý by sa však zachoval ako Helmut Marko. Taký Juan Pablo Montoya, ktorý má s poradcom Red Bullu bohaté osobné skúsenosti – a nie nevyhnutne negatívne –, si myslí, že holandský pretekár si zaslúži viac času.

„Nie je jednoduché prísť do F1, ale podľa mňa len potrebuje trochu času,“ povedal sedemnásobný víťaz veľkých cien pre Motorsport.com. „Myslím si, že keď sa vráti späť do Európy, na preňho známe okruhy, tak sa to zlepší.“

„Má nabitý program, musí sa učiť nové trate, takže keď sa vráti do známeho prostredia, mali by sa zlepšiť aj jeho výkony,“ povedal Kolumbijčan.

Na otázku, či mu bude tento čas dopriaty vzhľadom na povahu Formuly 1 a povestný tvrdý prístup Helmuta Marka, Montoya odpovedal: „Myslím si, že taká je povaha Formuly 1. K tomuto športu to patrí a musíte podávať adekvátne výkony. Podarilo sa mu však ukázať aspoň náznaky dobrých výkonov, takže si musíme počkať a v prvom rade mu dopriať trochu času.“

Súvisiace články