logo F1online.sk

Massa neustupuje: Boli to ukradnuté a zmanipulované preteky

Felipe Massa
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2023

Úsilie Felipeho Massu o dosiahnutie zmeny výsledkov sezóny 2008 môže byť ešte zaujímavé. Nikto síce neočakáva, že by Lewisovi Hamiltonovi vzali jeho prvý titul majstra sveta, ale Brazílčan to so svojimi právnikmi myslí vážne. Potvrdil to aj v poslednom rozhovore pre brazílske médiá.

Dve kľúčové udalosti sezóny pripravili Massu o titul v roku 2008 – výbuch motora v Maďarsku tri kolá pred cieľom a „nehoda“ Nelsona Piqueta jr. v Singapure. Jeho krajan vtedy úmyselne narazil do múra a spôsobil výjazd bezpečnostného vozidla na trať, čo perfektne zahralo do karát jeho tímovému kolegovi Fernandovi Alonsovi. Dvojnásobný majster sveta vtedy zastavil veľmi skoro a každý sa podivil nad zvláštnou stratégiou Renaultu, ale len do momentu Piquetovej nehody.

Zastavil aj Massa, ale jeho zastávka skončila katastrofou, keď ho tím vypustil z boxov skôr a on vytrhol tankovaciu hadicu. Nakoniec skončil bez bodu, kým jeho rival Lewis Hamilton prišiel do cieľa na treťom mieste. Na konci sezóny delil oboch iba jediný bod.

O pätnásť rokov neskôr veľmi upútal Massu výrok Bernieho Ecclestona, podľa ktorého mal byť výsledok singapurských pretekov anulovaný a s vtedajším prezidentom FIA Maxom Mosleym vraj mali dôkazy proti Renaultu, ale nechceli poškodiť dobré meno Formuly 1. Keby to vtedy urobili, výsledok sezóny 2008 mohol byť celkom iný a práve na tom chce Felipe postaviť prípad s pätnásťročným oneskorením.

„Po tom, čo Bernie Ecclestone prehovoril, sa snažíme pochopiť – z právneho hľadiska –, či existuje nejaká šanca, aby sme sa na prípad mohli znovu pozrieť,“ povedal pre brazílske médiá Massa.

„Bernie povedal, že spolu s prezidentom FIA a všetkými ostatnými vedeli, ako to bolo, ale nechceli proti tomu nič urobiť, aby nepoškvrnili meno Formuly 1.“

„Boli to ukradnuté preteky a veľmi mi to ukrivdilo. Bernieho slová zdvihli moju anténu a chcem bojovať za spravodlivosť. Nie som právnik, ale všetci vedia, že som bol ukrivdený a mám právo bojovať a dosiahnuť spravodlivosť,“ prehlásil Massa.

Čo by bolo, keby bolo? O trinásť rokov neskôr sa Lewisovi Hamiltonovi stalo niečo podobné, keď riadením osudu – a hlavne riaditeľa pretekov Michaela Masiho – prišiel v závere Veľkej ceny Abú Zabí 2021 o titul. Aj vtedy bol jeho hlavný rival v boji o šampionát len nevinným prihliadajúcim, ktorý skrátka využil situáciu a konanie tretej strany. Mercedes sa najprv zastrájal, že bude bojovať za spravodlivosť, ale pravidlá FIA fakticky znemožňujú akékoľvek kroky na civilných súdoch.

„Nebolo to tak, že by mi vybuchol motor, skrátka to boli ukradnuté preteky – bolo to zmanipulované –, čo je veľmi vážna vec. Iste, aj motor ma v tých časoch zradil, ale to je súčasť hry. Toto však bola manipulácia a preteky skončili úplne inak, ako mali,“ hovorí Massa.

„V roku 2007, keď McLaren ukradol plány Ferrari, bol diskvalifikovaný zo šampionátu. Boli potrestaní. V mojom prípade nikto potrestaný nebol, aj keď vo futbale a v ďalších športoch boli výsledky po podobných udalostiach napravené,“ dodal vicemajster sveta z roku 2008.

Súvisiace články