logo F1online.sk

Lawson búcha na dvere F1: Na špekulácie nemyslím, odkázal po ďalšom víťazstve

Liam Lawson
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2023

Perfektne načasované víťazstvo. Novým lídrom celkového hodnotenia japonskej Super Formuly je pilot tímu Mugen a junior Red Bullu Liam Lawson. Stalo sa tak po jeho nedeľnom víťazstve na okruhu Autopolis. Vzhľadom na stále hlasnejšie špekulácie okolo Nycka de Vriesa je tento úspech veľmi príhodne načasovaný.

Druhé víťazstvo zo štyroch pretekov. Aj keď je Lawson pilotom mimoriadne kvalitného tímu Mugen, tieto úspechy len potvrdzujú jeho status pretekárskeho univerzála. Nech sadol Liam do čohokoľvek, bol rýchly, aj keď získal nelichotivý status „toho večne druhého“.

Z titulu vicešampióna sa v najrôznejších sériách „tešil“ hneď šesťkrát. Naposledy skončilo veľmi trpko jeho pôsobenie v nemeckej DTM. Vtedy bol ako 19-ročný mladík a úplný nováčik na najlepšej ceste za titulom šampióna, ale v posledných pretekoch ho v prvej zákrute dosť nešportovo zostrelil jeho súper v boji o titul Kelvin van der Linde.

Po dvoch rokoch vo Formule 2 (vlani skončil celkovo tretí) prestúpil Lawson do japonskej Super Formuly, kam akadémia Red Bullu rada vysiela svoje nádeje. V tejto náročnej sérii bude dúfať v ten najlepší možný výsledok. Našliapnuté má zatiaľ dobre, keď má po štyroch pretekoch na konte dve víťazstvá a vedie šampionát.

Tento úspech prišiel práve v čase, keď sa diskutuje o potenciálnej výmene Nycka de Vriesa. Tomu sa v AlphaTauri zatiaľ príliš nedarí a jeho šéf Helmut Marko sa nezdržal verejnej výčitky na adresu svojho zverenca. Holanďan vraj dostal „žltú kartu“ a Rakúšan tiež dodal, že jeho potenciálneho nástupcu by vybral zo zástupu juniorov Red Bullu.

Najvážnejšími kandidátmi sú v súčasnosti Lawson a Japonec Ajumu Iwasa, ale superlicenciu má len prvý menovaný, čo po víťazstve v Japonsku namierilo mediálnu pozornosť na Novozélanďana.

„Je to dobre načasované v tom zmysle, že ma to posúva do vedenia v šampionáte, a to je jediné, na čo v súčasnosti myslím,“ odpovedal Lawson na špekulácie pre Motorsport.com.

„Chcem zakončiť tento rok a bojovať o titul. Len takto môžem čo najviac zvýšiť svoje šance smerom do budúceho roka. A pokiaľ ide o dianie vo Formule 1, tak to je absolútne mimo moju kontrolu. Som rád za dnešné víťazstvo,“ dodal Lawson.

Ten do pretekov štartoval z druhého miesta, ale po nevydarenom odpichu spadol na tretie. V tíme sa tak rozhodli pre undercut s cieľom využiť tempo monopostu v čistom vzduchu, aj keď hrozilo, že ku koncu už budú pneumatiky odchádzať. Nakoniec to vyšlo pekne a Lawson v závere odrazil útoky dobiedzajúcich súperov.

„Vedeli sme, že máme rýchle auto, ale potrebovali sme sa dostať do čistého vzduchu. Zastavili sme skôr a museli sa vysporiadať s premávkou. Musel som sa pokúsiť predbiehať čo najrýchlejšie a nestrácať čas,“ hovorí Lawson.

„Tesne sme sa ujali vedenia a ja som vedel, že záver pretekov na opotrebovaných pneumatikách bude náročný, ale auto bolo veľmi dobré a dokázali sme sa udržať až do konca,“ dodal.

Súvisiace články