logo F1online.skF1online.sk

Koniec sna o trojkorune? Alonso nad návratom do Indy váha

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 5. 2023

Fernando Alonso strávil počas svojej kariéry v F1 viac času v strede poľa, než by sa na jazdca jeho kalibru patrilo. Azda najväčšiu frustráciu prežil v McLarene, keď sa jeho kariéra dostala do takej zúfalej situácie, až začal hľadať nové výzvy. Chcel sa stať druhým jazdcom v dejinách s tzv. Triple Crown of Motorsport, teda skompletizovanie víťazstiev na troch najstarších motoristických podujatiach – 500 míľ Indianapolis, 24 hodín Le Mans a Veľká cena Monaka. Naposledy však Alonso trochu neochotne priznal, že tento sen si asi nesplní.

Fernando začal dobre, keď po zisku titulu majstra sveta F1 a víťazstve na Veľkej cene Monaka, pridal aj triumfy na 24-hodinovkách v Daytone a Le Mans. S dominantnou Toyotou vyhral vo Francúzsku dokonca dvakrát.

Na Indy 500 to však už tak dobre nevyzeralo. V roku 2017 bol pomerne blízko, keď sa mu podarilo získať miesto v mocnom tíme Andretti a chvíľu dokonca viedol preteky. Neskoršie účasti však skončili neúspechom.

Teraz Fernando váha, či sa ešte na legendárny americký ovál vráti. V rozhovore s Martinom Brundlom pre televíziu Sky dokonca priznal, že ho trochu trápi aj bezpečnostný faktor.

„Je tam,“ odpovedal Alonso na otázku, či má túžbu znovu sa predstaviť na Indy. „Odhodlanie však musí byť obrovské a stopercentné.“

„Keď som zastavil svoje pôsobenie vo Formule 1, tak ten mesiac v Amerike… skrátka drobné detaily sa dokážu postarať o obrovský rozdiel. Možno nemám takú rýchlosť, alebo nie som tak dobre pripravený, to si musím priznať. Ak chcem vyhrať Indy 500, potrebujem viac pokusov, viac skúseností s oválmi a stopercentne sa zaviazať tomuto projektu.“

„Keď skončím vo Formule 1, možno nebudem ochotný prijať takýto záväzok. A rolu v tom hrá aj bezpečnostný faktor,“ dodal Alonso.

Jediným mužom, ktorému sa podarilo trojkorunu skompletizovať, je dodnes Graham Hill. V priebehu dlhej histórie boli mnohí blízko, napríklad Emersonovi Fittipaldimu či Mariovi Andrettimu chýbali víťazstvá v Monaku.

Alonso si už medzitým našiel iný projekt, ktorý by po skončení kariéry v F1 rád skúsil, a Indy 500 to nie je.

„Viem, že moja kariéra sa chýli ku koncu. Neviem, či tu budem dva, tri, štyri alebo viac rokov. Ale ak raz odídem, možno by som ešte rád skúsil Dakar. Myslím si, že keď vyhráte Daytonu alebo Le Mans, skúsite Indy 500, a potom jedného dňa so šťastím vyhráte Dakar, tak by to podľa mňa bol bezprecedentný úspech. Je to pravý opak Formuly 1 a práve to ma na tom láka,“ povedal Alonso.

Súvisiace články

Diskusia