logo F1online.sk

Veľká cena Emilia Romagna sa ruší. Čo na to tímy a jazdci?

Esteban Ocon, Alpine zozadu
© XPB Images/Alpine
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 5. 2023

VC Emilia Romagna sa počas víkendu žiaľ napokon neuskutoční. Poveternostné podmienky v Imole to v súčasnosti neumožňujú a tak sa kolotoč Formuly 1 opäť roztočí až o týždeň v Monaku. To, že fanúšikov táto správa nepotešila, je zrejmé. Ako však na vzniknutú situáciu zareagovali tímy a jazdci?

Ako prví reagovali na zrušenie pretekov v Imole [keďže sa oň sami postarali, pozn. red.] šéf Formuly 1 Stefano Domenicali a prezident FIA Mohamed bin Sulajem. Obaja vyjadrili zármutok nad situáciou, no zdôraznili, že bezpečnosť tímov, jazdcov, zamestnancov a predovšetkým fanúšikov je na prvom mieste.

V obdobnom duchu sa vyjadrili aj jednotlivé tímy.

Najsilnejší tím na štartovom rošte okomentoval vzniknutú situáciu nasledovne: „Po silnom daždi, ktorý postihol severné Taliansko, podporujeme rozhodnutie F1 nepokračovať na Veľkej cene Imole tento víkend. Bezpečnosť pre všetkých zúčastnených a bezpečnosť v regióne je prvoradá a musí mať prioritu,“ stojí v stanovisku Red Bullu.

Záplavy v Taliansku nenechali chladným ani Günther Steinera, rodáka z Tirolska: „Celý náš tím myslí hlavne na ľudí postihnutých záplavami v regióne Emilia Romagna – mnohí z našich zamestnancov už na vlastné oči videli, aký dopad to má na ľudí a oblasť,“ prehovoril šéf Haasu.

„Plne podporujeme Formulu 1 a rozhodnutie FIA nepokračovať na Veľkej cene Emilia Romagna. Naďalej budeme v myšlienkach s miestnou komunitou, jej neustála bezpečnosť je prvoradá a chceli by sme sa touto cestou poďakovať úradom a pohotovostným službám v regióne za ich neúnavné úsilie v tomto náročnom období.“

Situácia v Taliansku, nie je, pochopiteľne, ľahostajná ani AlphaTauri, ktorej sídlo vo Faenze sa nachádza len 30 kilometrov od Imoly.

„Scuderia AlphaTauri je veľmi znepokojená udalosťami, ktoré sa odohrávajú v posledných hodinách vo Faenze a celej oblasti Emilia Romagna, záplavy a silný dážď spôsobili značné škody. Továreň tímu však doposiaľ [záplavami] zasiahnutá nebola. Robíme všetko pre bezpečnosť našich zamestnancov a ich rodín.“

V stručnosti sa k záplavám v Taliansku vyslovil aj šéf Ferrari Frédéric Vasseur. “V mene každého, kto pracuje vo Ferrari, by som rád vyjadril tú najhlbšiu solidaritu každému, koho zasiahla táto hrôzostrašná tragédia,” poznamenal Francúz.

Zrušenie VC Emilia Romagna považujú za správne nielen tímy, ale aj samotní jazdci.

„Kvôli fanúšikom mi je ľúto, že sa preteky cez víkend neuskutočnia, no bezpečnosť každého je prvoradá,“ uviedol George Russell.

„Myslím na každého v regióne Emilia Romagna a v okolitých oblastiach, ktorý mal čo dočinenia s týmito záplavami.“

Vrúcne slová adresoval postihnutým záplavami aj Oscar Piastri: „V myšlienkach som s tými, ktorých v regióne Emilia Romagna zasiahli tieto záplavy. Za všetkých fanúšikov mi je ľúto, že nebudeme pretekať, na moje prvé preteky v Imole si budem musieť ešte počkať. Zostaňte v bezpečí!“

Takmer totožne, ako jeho tímový kolega, sa vyjadril aj Lando Norris: „Milujem pretekanie, ale bezpečnosť každého jedného z nás je prvoradá. Fanúšikov mi je ľúto, no do Imoly sa vrátime. Zostaňte v bezpečí.“

Estebana Ocona mrzí, že si nezapreteká pred skvelými talianskymi fanúšikmi: „V myšlienkach som so všetkými ľuďmi z regiónu Emilia Romagna, ktorí čelia silnému dažďu a záplavám. Je mi ľúto, že nebudem môcť tento víkend pretekať pred skvelými talianskymi fanúšikmi, ale absolútnou prioritou je bezpečnosť tých, ktorých sa to priamo týka a pohotovostných zložiek, ktoré statočne pomáhajú tým, ktorí to potrebujú.“

O slovo sa prihlásili tiež dvaja najúspešnejší jazdci poslednej dekády.

„Dúfam, že každý v Emilia Romagna sa má kde skryť. Dávajte jeden na druhého pozor. Myslím na tých, na ktorých mala táto tragédia nejaké dopady a v myšlienkach som aj s pohotovostnými zložkami, ktoré odvádzajú skvelú robotu,“ povedal Lewis Hamilton.

„Viem, že všetci rozumieme tomu, že bezpečnosť je prvoradá. Neviem sa dočkať, až vás všetkých uvidím na nasledujúcich pretekoch,“ doplnil.

„V myšlienkach sme s tými, ktorí v regióne Emilia Romagna doplatili na výdatné dažde a záplavy. Želáme vám, aby ste zostali silní a dbali – počas tohto náročného obdobia – o svoju bezpečnosť,“ uviedol tím okolo Maxa Verstappena.

Súvisiace články