logo F1online.skF1online.sk

S Alonsom môžeme pretekať až do päťdesiatky, hovorí Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2023

Fernando Alonso 361 veľkých cien, Lewis Hamilton 315 veľkých cien. Samozrejme, táto štatistika je z historického hľadiska dosť skompromitovaná rastúcim počtom podujatí, ale núti k zamysleniu. Ako dlho môžu súčasní športovci s priam vedeckým prístupom k životospráve pokračovať vo svojich kariérach? Podľa Lewisa Hamiltona veľmi dlho.

Fernando Alonso bude mať čoskoro 42 rokov a pri pohľade na jeho výkony sa nezdá, že by vekom spomaľoval. V tejto sezóne vystúpil štyrikrát na pódium a ani raz sa nenechal poraziť svojím o sedemnásť rokov mladším tímovým kolegom Lancom Strollom.

Sám Alonso priznáva, že vo Formule 1 už dlho nepobudne, ale definitívny koniec kariéry ešte neohlásil. Taký Hélio Castroneves pokračuje v kariére vo fyzicky veľmi náročnom šampionáte IndyCar aj vo veku 48 rokov a pred dvoma rokmi dokonca vyhral legendárnu Indy 500. Mohli by nám podobné prekvapenia nachystať aj Lewis Hamilton či Fernando Alonso?

„Nikdy nehovor nikdy,“ odpovedal Hamilton na otázku, či by mohli aj s Alonsom pretekať až do roku 2035, kedy Lewis dovŕši päťdesiatku.

„Vo svete športu nájdete mnohých, ako napríklad legendu NFL Toma Bradyho, ktorí ukazujú veľa rôznych spôsobov, ako trénovať, ako jesť, ako sa sústrediť.“

„Technológie aj naše telá sa posúvajú. Potrebujete mentalitu a ochotu obetovať športu toľko, čo ste doň vložili pri svojich začiatkoch. Ja sa toho držím. Nemôžem hovoriť za Fernanda, ale odvádza skvelú prácu a dúfam, že nás v budúcnosti čakajú skvelé súboje,“ dodal s nádejou Hamilton.

S postupujúcim vekom sú tréning a príprava veľmi dôležité. Uvedomuje si to aj sedemnásobný šampión, ktorý sa časom obklopil armádou profesionálov. Tí dbajú na jeho režim 24 hodín denne, sedem dní v týždni, 365 dní v roku.

„Na regeneráciu sa sústredím viac ako pred pätnástimi rokmi. Kedysi som tomu nevenoval veľkú pozornosť, vlastne som o tom nevedel nič. Skrátka som šiel domov a dal si pizzu netušiac, čo potrebujem urobiť pre regeneráciu,“ hovorí Hamilton.

„Nemal som okolo seba žiadnych špecialistov, ktorí by mi pomohli a usmernili ma. Mal som fyzioterapeuta, ale nerobili sme toho veľa.“

„Trénovali sme spolu, trochu plávali, ale nepoznal som všetky tie detaily o strave, tekutinách, strečingu a rôznych ďalších veciach. Vtedy som nič z toho nerobil,“ priznal Lewis.

Súvisiace články

Diskusia