logo F1online.sk

Určite mám pred sebou ešte mnoho a mnoho rokov, myslí si Bottas

Valtteri Bottas
© XPB Images/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2023

Kto bude jazdeckou jednotkou Audi? Táto otázka máta nejedného fanúšika a novinára už dnes – tri roky pred vstupom nemeckej automobilky do F1 –, čo je možno trochu zbytočné, pretože nevieme, čo nasledujúce roky prinesú. Kandidátov majú mnohí mnoho, ale len málokto skloňuje meno Valtteriho Bottasa, ktorý do Sauberu prišiel práve preto, aby sa stal lídrom tímu.

Dokonca môžeme povedať, že pozícia fínskeho pretekára sa postupne oslabuje. Číňan Kuan-jü Čou podáva veľmi kvalitné výkony a dokáže Bottasovi sekundovať. Záujem o Valtteriho sa po rokoch v Mercedese akosi vytráca.

Fín má platnú zmluvu do konca sezóny 2024. Rok 2025 bude posledným pod hlavičkou Sauberu a v sezóne 2026 sa kormidla definitívne ujme Audi. Momentálne je Bottas po jedenástich rokoch v F1 a s 205 veľkými cenami na konte štvrtým najskúsenejším pilotom na rošte – po Alonsovi, Hamiltonovi a Pérezovi.

Ako sám povedal v podcaste Beyond the Grid, rád by pokračoval v kariére ešte mnoho rokov.

„Ťažko povedať,“ odpovedal Bottas na otázku, či bude pretekať do štyridsiatky. „Samozrejme, že to záleží aj od ďalšieho vývoja v tomto športe. Aká bude situácia? V akom tíme ste? Aká je atmosféra?“

„V určitom okamihu na vás doľahne všetko to cestovanie. Budete lietať na opačný koniec sveta alebo si necháte kufor pohodený v kúte a zostanete radšej doma? Myslím si, že to skôr či neskôr príde.“

„Je to celkom pohlcujúca práca. Stále môžem povedať, že to budem robiť rád a dlho, ale či to budem robiť do štyridsiatky, na to sa ma opýtajte, keď budem mať 39. Momentálne by bolo náročné niečo také sľubovať, ale určite mám pred sebou ešte mnoho a mnoho rokov,“ prehlásil aktuálne 33-ročný rodák z Nastoly.

Príchod Audi je pre Bottasa, samozrejme, veľkou motiváciou. Nemeckej automobilke sa obrovské Valtteriho skúsenosti môžu hodiť, ale továrenské tímy si zväčša môžu pilotov vyberať, keďže o miesto v ich tíme je medzi jazdcami veľký záujem.

„V porovnaní s niektorými jazdcami som stále mladý. Mám len 33 rokov a v blízkej budúcnosti to na koniec kariéry nevidím. Nemám tiež pocit, že by som strácal rýchlosť alebo chuť pracovať s tímom,“ hovorí Bottas.

„Pre celý tím a pre celú firmu je to zaujímavá situácia. Samozrejme, byť súčasťou továrenského tímu je vo Formule 1 takmer nevyhnutné, ak chcete pomýšľať na víťazstvo,“ dodal Bottas.

Súvisiace články