logo F1online.sk

Tajomný Tost: Ten, komu neverím, je už preč

Franz Tost
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 5. 2023

Ďalšia neúspešná sezóna v podaní AlphaTauri znamenala zmeny. Talianska stajňa sa aj v roku 2023 pohybuje na konci štartového poľa a tím si v tomto období prechádza nemalými – nielen personálnymi – zmenami.

Po sezóne opustí stoličku šéfa aj Franz Tost, hoci jeho odchod s výsledkami súvisí len nepriamo. Rakúšan sa po sezóne odoberie na odpočinok a bude sa venovať svojej ďalšej veľkej vášni – lyžovaniu.

Svojmu nástupcovi Laurentovi Mekiesovi a novému generálnemu riaditeľovi Petrovi Bayerovi však chce zanechať tím v lepšom stave a počas piatkovej tlačovej konferencie šéfov tímov naznačil, že na technickom oddelení došlo k zmenám, čo ostatne nie je novinka.

„Aerodynamické oddelenie prešlo reorganizáciou. Niektorých ľudí sme prepustili a od nových teraz očakávam zlepšenie výkonnosti. Nechcem však zatiaľ poskytnúť mená. Poviem len toľko, že zodpovednosť sa teraz rozdelila medzi troch ľudí,“ prehlásil pred pár týždňami.

Tieto slová však neboli potvrdené žiadnym oficiálnym stanoviskom a miesto neho sme od Tosta dostali len ďalšie hádanky. Ako napríklad v Saudskej Arábii, ktorá predchádzala vyššie uvedenému prehláseniu o zmenách.

„Musíme spraviť veľa vecí, aby bolo naše auto rýchlejšie. Platí to najmä po stránke aerodynamiky. Pustili sme sa do rôznych programov. Inžinieri mi tvrdia, že sa nám podarí spraviť veľký pokrok, ale ja im už neverím. Ja chcem vidieť len časy na kolo, pretože to jediné sa počíta,“ prehlásil Tost v Džidde.

A ďalšia hádanka prišla v Miami, kde bol na svoje vyjadrenia zo Saudskej Arábie opýtaný znovu a reagoval opäť tajomne.

„Ten, komu už neverím, je preč, takže ako si asi viete domyslieť, tým ostatným verím a odvádzajú dobrú prácu. Jednoduché,“ prehlásil Tost.

Zostalo tajomstvom, koho mal namysli; ale nie nadlho. O pár hodín neskôr informoval portál RacingNews365.com, že reč bola o istom Dickonovi Balmforthovi, ktorý ešte donedávna šéfoval aerodynamickému oddeleniu stajne z Faenzy – teraz by asi bolo korektnejšie napísať z Bicesteru, pretože práve tam sa toto oddelenie v ostatných mesiacoch presťahovalo – a nahradil ho istý Guru Johl.

Ten už na svojej sociálnej sieti LinkedIn potvrdil, že sa stal hlavným aerodynamikom AlphaTauri – túto pozíciu donedávna zastával Balmforth – a v marci opustil tím Aston Martin, kde pôsobil osem rokov.

Súvisiace články