logo F1online.skF1online.sk

Tost nedramatizuje de Vriesove nehody: Každý si tým prejde

Nyck de Vries
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 5. 2023

Nyck de Vries v Azerbajdžane nemal vydarený víkend a môžeme povedať, že nemá ani vydarený vstup do sezóny. Pred týždňom rozobral svoj monopost hneď dvakrát a v šampionáte je na nelichotivom poslednom mieste. Zlé jazyky hovoria, že z de Vriesa je nový Latifi, no šéf AlphaTauri Franz Tost nie je znepokojený. Žiada trochu trpezlivosti.

O holandskom jazdcovi nemôžeme povedať, že by mu chýbali skúsenosti. Za klobúk si môže zastrčiť titul vo Formule 2 a vo Formule E, no zrejme až teraz zisťuje, že Formula 1 sa nenazýva kráľovnou motoršportu len tak z rozmaru.

Nech už do Formuly 1 vstúpite z ktorejkoľvek kategórie, istému prechodnému obdobiu sa nevyhnete, argumentuje Franz Tost, ktorý nepovažuje de Vriesove výsledky za katastrofálne. “Ja zvyknem hovoriť, že pilot má fázu učenia sa a fázu nehôd. Ak pilot nikdy nehavaruje, tak nepozná limit. Navyše neexistuje jazdec, ktorý by nikdy nehavaroval.”

Aj veľké mená efjednotky zažili krízové roky. Sériu nehôd a sporných momentov zažili Max Verstappen, Lewis Hamilton aj štvornásobný šampión Sebastian Vettel, ktorý v zime ukončil kariéru. “Spomínam si, že Sebastian sa počas prvých pretekov najčastejšie vracal z prvého kola do boxov bez nosa. Patrí to k tomu.”

“Ja zvyknem hovoriť, že pilot po príchode do Formuly 1 potrebuje minimálne tri roky, aby pochopil, čo sa tu vlastne deje,” zamyslel sa Franz Tost. Navyše v Azerbajdžane mali nováčikovia ešte náročnejšiu úlohu. “Pozrite sa napríklad na víkendový formát v Baku: Máme jeden tréning, po ktorom vás hneď čaká kvalifikácia. Pre mladých jazdcov a nováčikov je problematické využiť trať a pneumatiky na maximum. Je to náročná úloha.”

“Nyckovi sa v kvalifikácii stala prostá vec. Brzdil príliš neskoro, pretože pravdepodobne očakával, že bude mať viac gripu. Nuž a potom stratil kontrolu nad autom,” zhodnotil šéf AlphaTauri, ktorého by už čoskoro mal v kancelárii vystriedať Laurent Mekies.

Sám Nyck de Vries si po víkende sypal popol na hlavu. Aj keď to boli len jeho piate preteky v F1, uvedomuje si, že havarovať dvakrát za víkend je už príliš. “Som zo seba veľmi sklamaný. Bola to naozaj hlúpa chyba, ktorá bola čisto moja vina. Som z toho sklamaný. Bariéry sú tu blízko, no ja som sa dostal až príliš blízko. Za Čouom som bol azda príliš netrpezlivý, pretože som sa zasekol. To ma však neospravedlňuje, spravil som chybu, a to by sa nemalo diať.”

Súvisiace články

Diskusia