logo F1online.skF1online.sk

Davidson: Pérez v sebe musí nájsť Rosberga a dostať sa Verstappenovi pod kožu

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala5. 5. 2023

Boj o majstrovský titul je stále otvorený, minimálne medzi jazdcami Red Bullu. Sergio Pérez stráca na svojho kolegu len šesť bodov, čo by mal využiť. Podľa bývalého pretekára F1 Anthonyho Davidsona sa však nemôže spoliehať len na svoju jazdu. Ak chce tento rok vyhrať, mal by sa premeniť na Nica Rosberga.

Sergio Pérez nabral podobnú trajektóriu ako Valtteri Bottas v Mercedese. Rok čo rok sa snaží prekonať svojho tímového kolegu, ale zatiaľ sa mu to nedarí. Anthony Davidson si myslí, že ak nechce dopadnúť ako Bottas a s útokom na titul to myslí naozaj vážne, mal by sa inšpirovať posledným kolegom Lewisa Hamiltona, ktorý ho dokázal poraziť v boji o titul.

“Podľa mňa je načase, aby Sergio prestal byť tým milým chlapcom,” zamyslel sa Anthony Davidson v podcaste z dielne Sky Sports F1. “Mal by sa inšpirovať Rosbergom z roku 2016, aj keď by mu mohlo byť proti srsti stať sa človekom, ktorým byť nechce. Musí však niečo obetovať a prijať rozhodnutia, ktoré jeho rodina azda nebude schvaľovať.”

Nico Rosberg porazil Lewisa Hamiltona aj tým, že všetku svoju pozornosť venoval efjednotke. Rodina trpela, ale Nemec získal vytúžený titul. “Možno sa bude musieť vzdialiť rovnako ako Rosberg, možno bude musieť tímu povedať veci, ktoré nechcú od neho počuť, alebo ktoré sa mu nehovoria ľahko.”

Pérez musí mať jasný cieľ. “Maxovi Verstappenovi sa musí dostať pod kožu, musí ho štvať. Toto je jeho chvíľa. Možnože je to jeho jediná šanca. Myslím si, že aj on si to uvedomuje. Je veľmi blízko a po štyroch pretekoch stráca len šesť bodov. Vyzerá to dobre, ale nemyslím si, že to dokáže, ak bude hrať dobrého chlapca.”

Víťazovi predchádzajúcich pretekov v Azerbajdžane nesmie ujsť vlak. Či dá na rady Anthonyho Davidsona, alebo pôjde svojou cestou, zatiaľ nevedno. Mexický pretekár je však o niečo sebavedomejší ako pred rokom a verí, že má v arzenáli zbraň, ktorá v ňom vlani chýbala.

“Vlani bol jednou z mojich slabín manažment pneumatík,” zhodnotil vo štvrtok Sergio Pérez. “Počas zimy som to preskúmal s inžiniermi, pretože som bol z toho dosť sklamaný. V pretekoch som nemal dobrú rýchlosť. Myslím si však, že sme pochopili veľa vecí a teraz sme na tom lepšie.”

Manažment pneumatík bol v minulosti Pérezovou veľkou devízou. V Red Bulle sa trochu stratil, ale v Baku opäť hral vyrovnanú partiu s Maxom Verstappenom. V úvodnom stinte ho doslova uštval. Verstappen bol nútený prezuť, čo Pérezovi umožnilo profitovať z výjazdu bezpečnostného vozidla.

“V každom tíme vyzerá manažment pneumatík inak. Musel som sa toho veľa naučiť, aby som zistil, ako šetriť gumy v monoposte Red Bullu,” vysvetľuje Sergio Pérez pred VC Miami. “Ku koncu môjho prvého roka som sa zlepšil, ale po zmene pravidiel som sa o ne nedokázal starať. Teraz som v tom oveľa lepší. Auto chápem a viac sa cítim ako pilot Red Bullu.”

Ešte to nie je dokonalé. Max Verstappen je v rodine Red Bullu odnepamäti. Hoci sa Pérez posúva vpred, potrebuje čas a najmä psychickú odolnosť. Prehrať interný súboj vám náladu nevylepší, nech už dosahujete akékoľvek pokroky.

Takéto starosti však on nemá. “Psychicky som veľmi silný, toto je a vždy bola moja najsilnejšia stránka. Byť Maxovým kolegom nie je ľahké, pretože on zakaždým podá dobrý výkon a neustále vyhráva. V minulosti sme videli, že pre jeho kolegov nie je ľahké prežiť. Ja si verím, no musel som sa veľmi zahĺbiť do koncepcie tohto auta a pochopiť ho. Musel som si pripraviť zbrane, aby som mohol bojovať.”

Súvisiace články

Diskusia