logo F1online.sk

Mercedes sa bude vo Francúzsku usilovať o ďalšie zlepšenie, okruh by mu mal sedieť

Lewis Hamilton a George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2022

Ako sa „Enigme“ sezóny 2022 bude dariť na Paul Ricard? Nevydarené víkendy v Monaku a Baku, po ktorých nasledovali sľubné záblesky v Kanade a Silverstone. Red Bull Ring nemal byť pre Mercedes perfektným miestom, ale v piatok sa monopost W13 predviedol v dobrom svetle, aby jeho výkonnosť v sobotu a v nedeľu opäť trochu zvädla. Čo nám tento tím predvedie na Paul Ricard?

V Mercedese sa nevzdávajú. Polovica sezóny je za nami a strata v oboch šampionátoch narástla naozaj výrazne. Nie je to však len o bodoch, napríklad v Rakúsku stratil Lewis Hamilton v cieli na Charlesa Leclerca asi 40 sekúnd, čo nie je práve málo. Boss stajne Toto Wolff je napriek tomu povzbudený ostatnými výkonmi i výsledkami Mercedesu.

„Tretie a štvrté miesto v Rakúsku boli pre tím uspokojujúcim výsledkom, zvlášť s ohľadom na to, čo sa stalo v piatok večer. Tím sa postaral o zázrak a pripravil dve kompletné autá, ktoré v sobotu mohol vyslať na trať,“ povedal Wolff.

„V prvých siedmich pretekoch sa nám trikrát podarilo dostať na pódium, v ostatných štyroch však už štyrikrát. Som spokojný, že sa nám darí budovať momentum, ktoré je výsledkom priam mamutieho úsilia celého tímu. Každým kolom sa naše chápanie monopostu W13 zlepšuje a je povzbudivé sledovať, že sa to odráža aj v našom vývoji a výsledkoch,“ hovorí Rakúšan.

Teraz Mercedes čaká okruh, ktorý by mu podľa všetkých papierových predpokladov mal sedieť. Podľa Wolffa však bude dôležité nespomaľovať a pokračovať vo vývoji. Na Paul Ricard bude cieľom ďalšie pódium.

„Síce sme v Rakúsku boli rýchlejší, ale stále nie dosť rýchli na to, aby sme mohli vyzvať tých vpredu. Musíme pokračovať v naháňaní tých posledných desatín a prinášať na auto ďalšie vylepšenia, tento víkend vo Francúzsku nevynímajúc.“

„Paul Ricard je veľmi odlišná trať a veľmi odlišná výzva. Má hladký povrch a širokú škálu najrôznejších zákrut. Naším cieľom bude ešte znížiť našu stratu na čelo a dúfam, že sa nám podarí opäť dostať na pódium,“ dodal Wolff.

Skutočnosť, že Francúzsko by svojím charakterom malo Mercedesu sedieť potvrdzujú viacerí experti i naše doterajšie poznatky zo sezóny 2022. Optimistické správy pridal aj Anthony Davidson, ktorý pracuje ako simulátorový jazdec Mercedesu a zároveň expert televízie Sky Sports. Jeho v tomto roku vídavame pred kamerami menej, keďže má v továrni na simulátore omnoho viac práce než tomu bolo po minulé roky.

„Ak by ste mali vybrať okruh, na ktorom by Mercedes mohol mať šancu dostať sa do boja s Red Bullom a Ferrari, bol by to Silverstone a pravdepodobne aj Paul Ricard,“ povedal Davidson pre Sky Sports.

„Na Paul Ricard prichádzame z Rakúska, kde mal Mercedes solídne preteky, bohužiaľ, kvalifikácia nedopadla dobre, keď obaja piloti havarovali. Tempo však na Red Bull Ringu vyzeralo dobre, síce nebolo na rovnakej úrovni ako mali Red Bull a Ferrari, ale táto trať bola tradične slabinou tohto tímu.“

„Paul Ricard má krásny a hladký povrch, vyžaduje vysoký prítlak, je typický vysokou degradáciou pneumatík a podobne. Všetky tieto elementy sa skladajú dokopy a pre Mercedes to znamená, že toto miesto by preň malo byť dobré,“ dodal Davidson.