logo F1online.sk

Brundle a Davidson sa zhodujú: Vettel už nepatrí medzi najlepších

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 1. 2022

Asi každý fanúšik Formuly 1 dokáže zostaviť zoznam pätice pretekárov, ktorí sú podľa neho v súčasnosti najlepší. Ak nie, tak to skúste teraz, vymenujete päť najlepších pilotov na aktuálnom rošte vo Formule 1. Je medzi nimi aj Sebastian Vettel? Ak nie, tak ste sa zhodli s expertami Sky Sports a bývalými pretekármi Martinom Brundlom a Anthonym Davidsonom.

Tí sa na túto tému vyjadrili ešte v závere minulej sezóny. Martin na margo štvornásobného šampióna použil slová, ktoré nechce počuť žiadny pretekár ani športovec: to najlepšie už má za sebou.

„Ak chcete vymenovať päť najlepších jazdcov na súčasnom rošte, nemyslím si, že zahrniete aj Sebastiana. Jeho najlepšie časy sú už za ním,“ prehlásil Brundle.

„Veľmi ho rešpektujem a stále sa zdá byť motivovaný, čo ma ohromuje. Má skúsenosti a znalosti, ktoré môžu byť Aston Martinu veľmi nápomocné. V súbojoch koleso na koleso mu však občas niečo chýba. Vždy to tak trochu bolo, ale v posledných rokoch sa to stáva častejšie. Na druhej strane, v takom Maďarsku videl šancu a šiel do toho naplno,“ hovorí Brundle.

„Je to fantastický jazdec, to mu musíte nechať. Ak by som však mal napísať svojich päť najlepších jazdcov, jeho by som tam nezahrnul,“ uzavrel.

K jeho slovám sa pripojil aj kolega zo Sky Sports a ďalší bývalý pilot Anthony Davidson: „Vždy je to ťažké posúdiť kvôli vybaveniu, ktoré má v tomto športe veľký vplyv. Ak však hovoríme o piatich najlepších jazdcoch, určite tam patria Max Verstappen a Lewis Hamilton a ja by som medzi tých najlepších zahrnul aj Charlesa Leclerca.“

„Ak k tomu pridáte aj Carlosa Sainza, už máme štyroch. K tomu Lando Norris a je ich päť. Ak sa pozrieme na Sebastianovu sezónu, bolo to trochu zhora-dolu. Niektoré okruhy mu sedia viac, iné menej.“

„Možno budú nové autá viac vyhovovať jeho štýlu. Mám pocit, že sa v týchto väčších a ťažších monopostoch nikdy necítil ako doma. V mojich očiach už nebol takým jazdcom ako predtým. V porovnaní s tými fantastickými rokmi v Red Bulle vnímam rozdiely,“ uzavrel Davidson.