logo F1online.sk

Ocon takmer zrazil fotografov v boxoch. FIA hľadá zodpovedných medzi svojimi

Fotografi v boxoch a Esteban Ocon
© Screenshot/FOM
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2023

Veľká cena Azerbajdžanu nepriniesla veľa vzrušenia na trati, ale skupinka novinárov musela mať po skončení pretekov poriadne stiahnuté hrdlo. Nechýbalo veľa a niekoľko z nich sa mohlo ocitnúť pod kolesami Estebana Ocona. FIA spustila vyšetrovanie a hľadá zodpovedných ľudí za nebezpečnú situáciu.

Esteban Ocon a Nico Hülkenberg sa v nedeľu rozhodli čo najviac natiahnuť svoj úvodný stint v nádeji, že budú môcť prezuť počas výjazdu safety caru alebo počas červenej vlajky. Také šťastie nakoniec nemali, a tak pokorne museli naplniť literu pravidiel o tom, že každý jazdec musí počas suchých pretekov nasadiť aspoň dve rôzne zmesi pneumatík.

Alpine si svoj pitstop nechal na poslednú chvíľu. Esteban Ocon zamieril k mechanikom na konci predposledného kola pretekov, no v tej chvíli už bola boxová ulička plná fotografov a funkcionárov FIA. Priamo do cesty Estebanovi Oconovi ich vpustili zamestnanci Medzinárodnej automobilovej federácie, ktorí majú na starosti priestor pod pódiom.

K podobnému incidentu došlo aj vlani v Austrálii, keď sa do boxov rozhodol zájsť Alex Albon, a prešľap z Baku je rovnako závažný. FIA si totiž musela uvedomovať, že dvaja jazdci ešte neabsolvovali svoj pitstop. I napriek tomu, že o tejto skutočnosti všetci vedeli, však fotografov vpustila do priestoru boxov…

“Je mi to ľúto, že na vjazde do boxov boli ľudia. Neuvedomil som si to, až kým si sa neocitol pri nich,” ospravedlňoval sa Estebanovi Oconovi jeho pretekový inžinier Josh Peckett.

“Áno,” povzdychol si Ocon. “Bolo to trochu strašidelné.”

FIA dnes bude vyšetrovať de facto samú seba. Už si stihla predvolať svojich zamestnancov, ktorí majú na starosti priestor parc fermé na vjazde do boxov. Spoločne sa stretnú o 19:30 nášho času.

Christian Horner vyzýva FIA, aby všetko dôkladne vyšetrila. “Treba to preskúmať, pretože Esteban mal právo zastaviť v poslednom kole pretekov a keby chcel, tak aj ukončiť preteky v boxoch. FIA musí lepšie zvládať tieto situácie pred koncom pretekov.”

Keď už FIA vyriešila šperky, zaviedla zákaz politických vyjadrení, bicyklov na trati a mechanikom oslavovať víťazstvo na boxovom múriku, je načase si posvietiť aj na vážne ohrozenie zdravia a životov ľudí v boxoch.

Súvisiace články