logo F1online.sk

VC Azerbajdžanu: Red Bully nedali súperom šancu, Ferrari má prvé pódium

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2023

Veľká cena Azerbajdžanu nakoniec nepriniesla veľkolepú zápletku s nečakanými zvratmi, na ktoré sme si v uliciach Baku zvykli po minulé roky. Nedeľa prebehla veľmi priamočiaro s očakávanými výsledkami. Červení býci preteky suverénne ovládli a zaknihovali tretie dvojité víťazstvo v sezóne. Na treťom mieste skončil Charles Leclerc, a tak sa Ferrari prvýkrát dostalo na pódium. Je badať isté zlepšenie, ale na dominantný Red Bull to zatiaľ nestačí.

Sergio Pérez dokázal obhájiť minuloročné víťazstvo. K šiestemu triumfu v kariére mu však pomohlo aj šťastie a skvele načasovaný výjazd bezpečnostného vozidla. Max Verstappen sa potom krvopotne snažil vrátiť na čelo pretekov, ale kráľ Baku, ako Péreza nazval jeho inžinier v Melbourne, ukázal, že mestské trate mu sedia a svojmu kolegovi nedal šancu.

Šancu na víťazstvo nemal ani Charles Leclerc. Scuderii v cieli chýbalo 21 sekúnd na víťaza pretekov, pričom druhé Ferrari v rukách Carlosa Sainza stratilo viac než dvojnásobok tejto hodnoty. Sainza predbehol aj Fernando Alonso, ktorý si vybojoval štvrté miesto a v závere dokonca poľoval na monopost s číslom 16.

Poďme však pekne po poriadku: Charles Leclerc vyštartoval do pretekov z prvého miesta, ale rovnako ako v sobotňajšom šprinte, aj v nedeľu sa ukázal akútny nedostatok rýchlosti červených monopostov na rovinkách. Sergio Pérez a Max Verstappen si s Monačanom poradili dovedna trikrát. Najskôr to obaja bez problémov zvládli po štarte, nuž a Max Verstappen sa musel predierať cez Leclerca aj po výjazde bezpečnostného vozidla.

Načasovanie safety caru totiž Maxovi Verstappenovi vôbec neprialo. Holanďan bol na prvej priečke, ktorú si držal tesne pred Sergiom Pérezom, no pre problémy s priľnavosťou sa rozhodol prezuť. Čo čert nechcel, hneď v nasledujúcom kole vyšiel na trať Bernd Mayländer, ktorého z boxov vyhnal Nyck de Vries. Pilot AlphaTauri si zlomil zavesenie, keď ľavým predným kolesom trafil múr.

Zvyšok štartového poľa nezaváhal a okamžite prezul, čím si ušetril cenné sekundy. Sergio Pérez a Charles Leclerc tak získali jednu pozíciu na úkor Maxa Verstappena, ktorý si však s Ferrari poradil prakticky okamžite po reštarte. Sergio Pérez bol už tvrdší oriešok, napokon neprekonateľne tvrdý. Dvojica bojovala len medzi sebou, zvyšok poľa strácal približne sekundu na kolo.

Za prvou trojkou sa po reštarte ocitol Fernando Alonso, ktorý v šiestej zákrute šikovne predbehol svojho krajana Carlosa Sainza. Alonso sa následne vzdialil Sainzovi a zdalo sa, že sa ani veľmi nezapotil. Dokonca na diaľku posielal tipy Lanceovi Strollovi, ako by si mohol upraviť svoj brzdný balans.

Stroll to však nezužitkoval a namiesto toho, aby aj on predbehol Sainza, sa po chybe v šestnástej zákrute nechal predbehnúť Lewisom Hamiltonom. Stroll následne zvádzal súboj s Georgeom Russellom, ktorý ho skôr, teda počas výjazdu safety caru lišiacky predbehol v nájazde do boxov. Pri tomto manévri sme si mohli spomenúť na Sebastiana Vettela, ktorý predviedol podobný kúsok v Šanghaji. Tak či onak, Russell pozíciu zas stratil, keď zbabral reštart, a tak si držal ôsmu priečku za kanadským zástupcom v F1 až do cieľa. Na konci ešte obul mäkké pneumatiky a zajazdil aspoň najrýchlejšie kolo pretekov, za ktoré získal extra bod.

Na deviatom a desiatom mieste sa veľmi dlho držali Esteban Ocon a Nico Hülkenberg. Dvojica vyštartovala z boxov a získala pozície tým, že počas výjazdu safety caru zostala na trati. Aj keď mala o desať kôl staršie pneumatiky ako ostatní, vôbec sa neprepadávala. Za ňou bol totiž Lando Norris, ktorého McLaren to totálne zazátkoval. Na rovinkách nebol dostatočne rýchly, aby Hulka s Oconom predbehol.

Dvojica sa držala na svojich priečkach v zúfalej nádeji, že na trať vyjde bezpečnostné vozidlo alebo bude vyvesená červená vlajka. Ukázalo sa, že Alpine a Haas čakali na Godota. Nico Hülkenberg sa v úplnom závere vytrápil na zničených pneumatikách a Landovi Norrisovi sa konečne podarilo ho predbehnúť.

Nedeľa bola pre Norrisa plná frustrácie, ale nakoniec bol odmenený dvoma bodmi za deviate miesto. Júki Cunoda si na konto pripísal posledný bod, keďže Esteban Ocon sa musel porúčať do boxov.

Práve Oconova zastávka v boxoch vystrašila celý padok. Organizátori si totiž neuvedomili, že Francúz ešte musí zájsť k svojim mechanikom, a do boxovej uličky pustili skupinku novinárov. Tá sa musela na poslednú chvíľu uhýbať rozbehnutému Alpinu. Nechýbalo veľa a mohlo sa to skončiť škaredou nehodou.

Šachovnicovú vlajku nevidel Nyck de Vries, ktorý si po náraze poškodil zavesenie, a pre technické problémy musel odstúpiť aj Kuan-jü Čou.

https://pbs.twimg.com/media/Fu9rL93WIAAw2qp?format=jpg&name=medium

Šampionát F1 pokračuje už nasledujúci víkend Veľkou cenou Miami.