logo F1online.sk

Šprint v Baku pre Péreza. Leclerc uhájil aspoň druhé miesto

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2023

Šprint v Baku ponúkol pomerne očakávaný obraz. Skvelé kvalifikačné tempo Ferrari a Charlesa Leclerca sa neprenieslo do pretekov a Scuderia napokon Red Bullu podľahla. Zo šprintového triumfu sa teší Sergio Pérez.

Štart šprintu bol akčný a postaral sa o to hlavne George Russell. Pilot Mercedesu nemal čo stratiť a po dobrom štarte sa vrhol na Maxa Verstappena. Ich súboj trval prakticky od prvej do štvrtej zákruty, došlo ku niekoľkým kontaktom a Brit sa nakoniec posunul na tretie miesto. Na veľkú nespokojnosť dvojnásobného šampióna nebolo počínanie pilota Mercedesu, ktorý spôsobil Red Bullu zopár „šrámov“, odmenené penalizáciou.

Na čele sa udržal Leclerc pred Pérezom, ale ich súboj načas prerušila chyba Júkiho Cunodu. Ten najprv „na Grosjeana“ trafil múr v štrnástej zákrute. Na mieste nechal pneumatiku aj trosky, čo prinútilo riaditeľstvo pretekov najprv aktivovať virtuálny safety car a nakoniec aj vyslať na trať Bernda Mayländera.

Cunoda sa dostal do boxov, ale tam si nevšimli jeho zlomené zadné zavesenie a vyslali ho späť na trať. Japonec tak absolvoval ďalšie pomalé kolo a len tým natiahol žltú fázu.

Po reštarte začalo byť jasné, že v pretekovom tempe naďalej vládne Red Bull. V šprinte sa DRS aktivuje skôr než v pretekoch a Leclerc rýchlo padol za obeť Pérezovi, ktorý sa ujal vedenia. Hneď po reštarte sa vrhol do útoku aj Max Verstappen, ktorý prekonal Russella a vrátil sa na tretie miesto.

Otázkou pred zvyškom šprintu tak zostávalo, či Leclerc dokáže udržať za sebou Verstappena a jeho poranený Red Bull. Chvíľu sa síce zdalo, že by sa Holanďan mohol nadýchnuť k ofenzíve, ale napokon nedokázal pilota Ferrari vážnejšie ohroziť. Charlesovi sa tak podarilo aspoň rozdeliť dominujúci Red Bull na pomyselných stupňoch víťazov.

Bodovanú osmičku doplnili: Russell, Sainz, Alonso, Hamilton a Stroll.

FOM