logo F1online.sk

Charles Leclerc má aj šprintovú pole position, nezastavili ho ani bariéry

Charles Leclerc
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2023

Charlesovi Leclercovi zatiaľ vychádza víkend v Azerbajdžane na jednotku. Po tom, čo v piatok ovládol kvalifikáciu na nedeľné preteky, sa mu v sobotu podarilo to isté aj v šprintovom rozstrele, ktorý rozhoduje o postavení na štarte dnešného šprintu. Monačan dnes vyhral i napriek tomu, že v závere SQ3 trafil bariéru.

Ak ste si dnes zapli priamy prenos z Baku, možno ste zostali zaskočení: Prečo je na programe ďalšia kvalifikácia, ak sme včera už jednu absolvovali? Môže za to nový šprintový formát, ktorý zo soboty robí akúsi “malú veľkú cenu”. Znamená to, že v sobotu máme šprintovú kvalifikáciu a šprintové preteky, ktorých výsledky nemajú žiaden vplyv na zvyšok víkendu.

A práve pole position tejto “malej veľkej ceny” si vybojoval Charles Leclerc. Vďaka kolu 1:41,679 bude v dnešnom šprinte o 15:30 štartovať z prvého miesta, pričom za ním sa zoradia dva Red Bully. Sergio Pérez bude stáť na druhej priečke, Max Verstappen až na tretej po tom, čo nezvládol svoj pokus v SQ3 a len v druhom sektore stratil na Péreza štyri desatiny.

Následne mali piloti ešte čas na odjazdenie ďalšieho kola, ale zlepšil sa už len málokto — napríklad Pérez. Charles Leclerc zas trafil bariéru v piatej zákrute, no jeho žlté vlajky pribrzdili len Carlosa Sainza, ktorý nakoniec berie piate miesto.

Španiel sa ocitol medzi Georgeom Russellom, ktorý tentoraz dokázal postúpiť až do elitnej desiatky, a Lewisom Hamiltonom na šiestej pozícii. Skvelý výkon podal Alex Albon a pripísal si siedmu priečku.

Aston Martiny sa opäť trápili s nefungujúcim DRS. Fernando Alonso a Lance Stroll tak v SQ3 porazili len Landa Norrisa, ktorý ani nemohol jazdiť. Neodložil si totiž žiadnu novú mäkkú zmes.

Ani táto časť víkendu v Baku sa nezaobišla bez červenej vlajky. Postaral sa o ňu Logan Sargeant, ktorému sa stala osudnou bariéra za pätnástou zákrutou.

https://pbs.twimg.com/media/Fu3yw_-XwAAPsBz?format=jpg&name=medium