logo F1online.sk

Prečo musel Sulajem odísť? Prezident FIA má na krku ďalšie obvinenia zo sexizmu

Mohamed bin Sulajem
© Twitter/Ben_Sulayem
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 4. 2023

Prišiel, naštval všetkých a odišiel. Pôsobenie prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema na čele riadiaceho orgánu F1 bolo krátke a intenzívne. Katarčan nahneval a urazil takmer všetkých a podľa všetkého neobišiel ani vlastných spolupracovníkov. Veľmi sexisticky sa podľa informácií britských médií správal k bývalej generálnej tajomníčke FIA a zároveň niekdajšej právničke Tota Wolffa Shaile-Ann Raovej.

Technicky vzaté, Sulejem je naďalej prezidentom Medzinárodnej automobilovej federácie, ale nad Formulou 1 nemá žiadnu moc.

Raová už vo FIA nepôsobí vôbec. V júni 2022 nastúpila do funkcie generálnej tajomníčky a jej vymenovanie sprevádzala búrka, keďže sa pre jej úzke prepojenie na Tota Wolffa spochybňovala jej nestrannosť. Právnička funkciu opustila už v novembri a bola obviňovaná, že práve ona vyzradila médiám prekročenie rozpočtového stropu Red Bullom ešte predtým, než ho potvrdili kontrolóri FIA.

Teraz je Raová skloňovaná opäť a podľa informácií britského denníku The Telegraph ešte pred svojím odchodom z federácie napísala list, v ktorom obvinila prezidenta FIA zo sexistického správania.

Briti tvrdia, že sa „rozprávali s mnohými súčasnými aj bývalými zamestnancami FIA, vrátane volených zástupcov, členmi Svetovej motoristickej rady a komisármi, ktorí vykreslili veľmi podobný obraz plný nepredvídateľného a šikanózneho správania v zákulisí.“

Raová sa vraj nenechala šikanovať a celú vec mienila predložiť etickej komisii FIA. Oficiálnou cestou zaslala list nielen bin Sulajemovi, ale tiež predsedovi senátu federácie Carmelovi Sanz de Barrosovi. Podľa stanov FIA sa výsledky vyšetrovania etickej komisie majú predložiť samotnému prezidentovi, ak by bol vyšetrovanou osobou prezident, tak sa predložia senátu.

„Bin Sulayema videli svedkovia kričať na Raovú v budove FIA v padoku počas Veľkej ceny Belgicka. Ďalšie zdroje počuli Sulajema hovoriť o Raovej ako o ‚tej ženskej.‘“

„Správal sa k nej veľmi povýšenecky,“ uviedol nemenovaný zdroj pre Telegraph. „Volali mi šéfovia tímov so slovami: ‚Mali by ste vidieť, ako sa správal k Shaile-Ann, a to v prítomnosti ďalších ľudí. Veľmi neskrývane išiel po nej. Taký bol. Shaila-Ann si dovolila s ním nesúhlasiť v prítomnosti ďalších ľudí, a to bolo zrejme spúšťačom takého správania.‘“

Tieto informácie Telegraphu nenechali chladnými ani ostatných britských žurnalistov a tí okamžite začali FIA bombardovať otázkami. Nemali by sme sa čudovať, keby táto kauza znamenala úplnú bodku za prezidentovaním Sulajema, ale hovorca federácie nakoniec poprel, že by bol etickej komisii FIA predložený akýkoľvek podnet.

„Vysokopostavený zdroj BBC Sport uviedol, že tento list skutočne existuje,“ potvrdzuje televízia pravosť zdrojov Telegraphu.

„FIA berie obvinenia zo zlého zaobchádzania veľmi vážne a všetky podnety rieši prostredníctvom jasných a spoľahlivých postupov,“ uviedol hovorca FIA.

„K tým patria aj postupy zamerané na boj proti obťažovaniu, možnosť anonymného podávania podnetov a následné vyšetrovacie procesy. Všetci zamestnanci sa zúčastňujú úvodného školenia a ďalších pravidelných školení.“

„Pokiaľ ide o konkrétne obvinenia týkajúce sa Shaily-Ann Raovej, bol dodržaný riadny postup. Prebehli priateľské rozhovory s predsedom senátu a etickej komisii nebolo predložené žiadne podanie.“

„Ako už bolo uvedené, obe strany sa dohodli, že Shaila-Ann Raová zo svojej funkcie odíde v novembri 2022. Boli dohodnuté podmienky vzájomnej ochrany súkromia v súlade s bežnou obchodnou praxou,“ dodal hovorca FIA.

Na záver je vhodné pripomenúť, že to boli práve obvinenia zo sexizmu, ktoré odštartovali pád súčasného prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie, keď médiá objavili jeho výrok starý dvadsať rokov a napísaný v jeho blogu. Znel: „Nemám rád ženy, ktoré si myslia, že sú múdrejšie než muži.“

Súvisiace články