logo F1online.sk

Zemetrasenie v AlphaTauri. Tosta po sezóne nahradí Mekies, novým CEO bude Bayer

Franz Tost
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 4. 2023

To, o čom sa len nedávno začalo špekulovať, nabralo veľmi skoro reálne kontúry a potvrdilo sa. Franz Tost po sezóne odstúpi z pozície šéfa tímu, nahradí ho Laurent Mekies. AlphaTauri taktiež vymenuje nového generálneho riaditeľa Petera Bayera.

Bývalý výkonný riaditeľ FIA Peter Bayer sa stane generálnym riaditeľom AlphaTauri koncom tohto roka. Termín Mekiesovho nástupu ešte nie je presne stanovený, no kormidla vo Faenze sa zrejme chopí niekedy po skončení aktuálneho ročníka. Franz Tost definitívne zbohom Formule 1 ešte nedá. V roku 2024 bude pôsobiť ako konzultant tímu.

Franz Tost stál na čele AlphaTauri, resp. Toro Rossa, počas celej doby jej existencie. Ako kormidelník tímu sa v priebehu rokov tešil z dvoch triumfov, a to z víťazstva na VC Talianska 2008 a 2020. Bol mimoriadne rešpektovaným šéfom, ktorého slovo malo váhu. Jeho rukami prešlo v priebehu rokov množstvo skvelých pretekárov, akými sú napríklad Sebastian Vettel, Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Pierre Gasly či Carlos Sainz. Po stiahnutí sa do úzadia sa bude môcť konečne venovať tomu, čo má po Formule 1 najradšej – lyžovaniu.

Novopečený generálny riaditeľ Peter Bayer pôsobil doposiaľ v štruktúrach FIA. Bol výkonným riaditeľom Medzinárodnej automobilovej federácie, ako aj generálnym tajomníkom tejto organizácie pre šport.

Laurent Mekies sa vracia do prostredia, ktoré dôverne pozná. Vo Faenze už pôsobil, a to dlhšie než jednu dekádu – spočiatku ako pretekový inžinier, neskôr ako hlavný inžinier. Mimo svojho pôsobenia vo Ferrari strávil štyri roky v štruktúrach FIA, kde bol riaditeľom pre bezpečnosť a zástupca riaditeľa pretekov.

V stanovisku AlphaTauri sa uvádza:

“Laurent bude zodpovedný za každodennú prevádzku tímu, vrátane výrobnej, technickej a podpornej funkcie a prevádzky pretekárskeho tímu. V spojení s Peterovou strategicky zameranou úlohou vytvoria nové a dynamické vedenie, kde bude každý niesť rovnakú zodpovednosť.”

Odchádzajúci šéf tímu Franz Tost uviedol:

“V prvom rade by som sa chcel poďakovať Dietrichovi Mateschitzovi, ktorý mi dal neuveriteľnú príležitosť byť šéfom tímu Scuderia Toro Rosso a Scuderia AlphaTauri posledných osemnásť rokov. Bolo pre mňa skutočne veľkým privilégiom viesť tím také dlhé obdobie a bolo pre mňa veľkým potešením pracovať s toľkými motivovanými a zručnými ľuďmi, ktorí zdieľajú moju vášen pre Formulu 1. Keďže mám 67 rokov, je najvyšší čas odovzdať tím do rúk novému generálnemu riaditeľovi Peterovi a novému šéfovi tímu Laurentovi. Našli sme dvoch veľkých profesionálov, ktorí posunú tím na ďalšiu úroveň. Chcem sa poďakovať všetkým za dobrú spoluprácu.”

O slovo sa prihlásil aj novopočený šéf tímu Laurent Mekies:

“V prvom rade by som chcel vzdať hold Franzovi za skvelú prácu, ktorú odviedol počas takmer dvoch desaťročí vo Faenze. Želám mu do budúcna všetko dobré a viem, že ja aj Peter sa v budúcnosti budeme spoliehať na jeho podnety a rady. Teším sa do budúcnosti, je mi cťou prevziať pozíciu šéfa tímu a vrátiť sa do tímu, kde som strávil veľkú časť svojej rannej kariéry. Scuderia AphaTauri má všetky ingrediencie potrebné na to, aby v budúcnosti dosiahla väčší úspech. Teším sa, že spoločne s Peterom sa nám to podarí.”

Bez odozvy nezostal ani nastupujúci generálny riaditeľ Peter Bayer:

“Rovnako ako ostatní, aj ja by som sa chcel poďakovať Franzovi za jeho oddanosť Scuderii AlphaTauri a jej predchodkyni, Scuderii Toro Rosso. Jeho odhodlanie rozvíjať mladé talenty vyústilo až do toho, že 25% jazdcov na štartovom rošte prešlo jeho rukami. Je pre mňa zároveň veľkým privilégiom prevziať úlohu generálneho riaditeľa v tomto tíme a pracovať po boku Laurenta. Scuderia AlphaTauri má fantastický tím ľudí a skvelú infraštruktúru vo Faenze a Veľkej Británii. Veľmi sa teším, že budeme stavať na týchto dvoch kľúčových prvkoch, ktoré nám umožnia zvýšiť výkon aj mimo trate a dosiahnuť s tímom v nasledujúcich rokoch ešte väčšie úspechy.”

Oliver Mintzlaff, výkonný riaditeľ Red Bullu pre korporátne projekty a investície, povedal:

V prvom rade by som sa chcel poďakovať Franzovi Tostovi za jeho tvrdú prácu v Scuderia AlphaTauri a Scuderia Toro Rosso za posledných osemnásť rokov. Počas svojho pôsobenia v tíme bol Franz poháňaný jedinečnou víziou – snahou dostať z pretekára a auta čoraz viac. Jeho vodcovstvo vyústilo do vynikajúcich víťazstiev a do rozvoja niektorých z najlepších talentov, aké kedy boli vo Formule 1 videné. Nahradiť ho, keď sa sťahuje, nebolo jednoduché a viedlo k predefinovaniu riadiacej štruktúry v tíme. Som preto veľmi rád, že môžem privítať Petera Bayera ako generálneho riaditeľa a Laurenta Mekiesa ako šéfa tímu. Obaja majú obrovské skúsenosti z najvyšších pozícií vo Formule 1 a som si istý, že spoločne posunú Scuderiu AlphaTauri v budúcnosti do ešte vyšších výšin.”

Súvisiace články