logo F1online.sk

F1 odsúhlasila nový šprintový formát. Ako bude vyzerať VC Azerbajdžanu?

Lando Norris po štarte VC Azerbajdžanu 2022
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 4. 2023

Už je to čierne na bielom. Komisia F1 na zasadnutí jednohlasne odsúhlasila zmeny v šprintovom formáte. Zmeny vstúpia do platnosti už v Baku, kde sa uskutočnia prvé tohtosezónne šprintové preteky.

V stanovisku Formuly 1 sa uvádza: “Po diskusii na stretnutí komisie F1 vo februári si FIA, Formula 1 a všetky tímy stanovili jasné ciele, a to preskúmať, ako by sa dal šprintový formát zlepšiť tak, aby sa zvýšila úroveň intenzity na trati počas víkendu, pričom by sa dalo absolvovať čo najviac segmentov, ktoré by mali súťažný prvok. Po tomto nariadení poradné výbory tohto športu a kľúčové zainteresované strany Formuly 1 vyhotovili sériu odporúčaní zameraných na formát šprintu, ktorý by bol v rámci víkendového podujatia samostatný, a teda by neurčoval poradie pre nedeľňajšie hlavné podujatie a neprinášal by viac nebezpečenstva. Skrátenie času na trénig by jazdcom zároveň dodalo motiváciu, aby v sobotu tvrdo pretekali.”

“Šprint sa preto stane samostatným prvkom s vlastnou kvalifikáciou – nazývanou aj “šprintový rozstrel”, ktorá určí poradie pre šprintové preteky a bude niesť rovnaký bodový systém ako v minulej sezóne. Výsledok šprintu tak už nebude určovať štartový rošt nedeľných pretekov, kvalifikácia na veľkú cenu sa uskutoční v piatok.”

“Po tomto úspešnom hlasovaní a súbežnom schválení Svetovou radou pre motoršport elektronickým hlasovaním sa všetky zainteresované strany domnievajú, že to zvýši šou počas šprintérskych víkendov a rovnako tak akciu na trati pre fanúšikov po celom svete. Vďaka úzkemu pracovnému vzťahu medzi FIA, FOM, ako aj desiatimi tímami vo Formule 1, sa zmeny od konceptu k predpisom podarilo zrealizovať rýchlo a dobre.”

Program podujatia, ktoré bude zahŕňať aj šprintové preteky, bude vyzerať nasledovne:

Piatok – Jeden voľný tréning, po ktorom nasleduje kvalifikácia na nedeľňajšie preteky (štandardný kvalifikačný formát).

Sobota – Kvalifikácia na šprintové preteky (tzv. šprintový rozstrel), po ktorej nasleduje šprint.

Nedeľa – Preteky.

Šprintová kvalifikácia bude skrátenou verziou tradičnej kvalifikácie. V jej prvej časti (SQ1) sa predstaví všetkých 20 pretekárov a bude trvať dvanásť minúť. Druhá časť “šprintového rozstrelu” (SQ2) bude mať desať minút, pričom v nej uvidíme pätnásť pretekárov. Záverečná časť kvalifikácie (SQ3) potrvá len osem minúť, pričom sa jej zúčastní desiatka najrýchlejších pilotov.

Čo sa týka pneumatík, každý z jazdcov dostane v Baku dve sady tvrdých pneumatík, štyri sady “mediumiek” a po šesť najrýchlejších špecifikácií.

Trest, ktorý jednotlivý z pretekárov obdrží v prvom voľnom tréningu alebo v kvalifikácii, sa bude vzťahovať na nedeľné preteky.

Trest udelený v šprintovej kvalifikácii sa jednotlivcovi zase pripíše v šprinte.

Za porušenie parc fermé bude previnilec štartovať v šprinte a v pretekoch z boxovej uličky.

Penalizácia udelená za výmenu pohonnej jednotky sa budú vzťahovať len na preteky (pokiaľ nejde aj v tomto prípade o porušenie parc fermé).