logo F1online.sk

Vettel ako náhrada za Tosta či Marka? Cunoda by takýto krok uvítal

Helmut Marko a Sebastian Vettel
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 4. 2023

Hoci sú Franz Tost a Helmut Marko vo Formule 1 mimoriadne rešpektovanými, ich čas v najvyššej motoristickej súťaži sa chýli ku koncu. Zatiaľ čo prvý z rakúskej dvojice naznačil, že kráľovnú motoršportu opustí už onedlho, Marko nateraz všetky reči o jeho údajnom odchode do dôchodku odmieta. Skôr či neskôr sa však s „efjednotkou“ bude musieť rozlúčiť aj on. V štruktúrach Red Bull sa tak v najbližších rokoch uvoľnia dve kľúčové pozície. Koho do nich malinovkári obsadia? Júki Cunoda má v tejto otázke zrejme jasno. V pozícii poradcu Red Bullu či na čele AlphaTauri by uvítal Sebastiana Vettela.

To, že by bol Vettel dobrým šéfom tímu či stratégom, už Nemec v minulosti dokázal. Štvornásobný majster sveta totiž v priebehu celej svojej kariéry (no predovšetkým počas pôsobenia vo Ferrari) často a rád zasahoval do tímovej stratégie, pričom si mnohokrát počínal lepšie než „posádka“ na boxovom múriku.

Navyše, jeho slovo bolo formulovou obcou pri dôležitých témach vždy veľmi rešpektované. Nečudo, že množstvo pretekárov alebo osobností, na čele s Júkim Cunodom, tak Nemca považuje za ideálneho adepta na manažérsku pozíciu.

Podľa Japonca by si Vettel obzvlášť dobre počínal pri práci s „mládežou“.

„Domnievam sa, že Sebastian Vettel by bol v starostlivosti o juniorov Red Bullu rovnako dobrý ako Helmut Marko, pretože je historicky jedným z najlepších pretekárov vo Formule 1,“ vyslovil sa Júki Cunoda v podcaste Beyond The Grid. „Môžem vám povedať, že v každom jednom minuloročnom predkvalifikačnom brífingu vždy ako prvý vypichol, čo sa dá urobiť lepšie – či už išlo o trať, obrubník alebo niečo podobné.“

„Vždy sa ako prvý prihlásil o slovo, preto si myslím, že Sebastian môže byť tým chlapíkom [ktorý nahradí Helmuta Marka, pozn. red.].

Cunoda tiež naznačil , že by si Vettela vedel predstaviť aj v pozícii šéfa tímu – konkrétne na mieste Franza Tosta.

„Bolo by naozaj zaujímavé vidieť, akým by bol Sebastian šéfom tímu,“ povedal Japonec na margo toho, že by Tosta nahradil Nemec. „Mohol by zastávať akúkoľvek funkciu,“ dodal.

Súvisiace články