logo F1online.skF1online.sk

„Klobásové“ obrubníky opäť pod paľbou kritiky. Juniorovi Alpinu zlomili tri stavce

Fernando Alonso, Alpine zozadu, obrubníky
© Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 4. 2023

Blíži sa definitívny koniec „klobásových“ obrubníkov? Tie v priebehu niekoľkých mesiacov spôsobili ďalšie ťažké zranenie. Smoliarom je tentokrát írsky pretekár Adam Fitzgerald, ktorý na začiatok novej sezóny Formuly Regional nebude spomínať v dobrom. Junior Alpinu po prejazde cez vyvýšený obrubník, ktorých je v Imole požehnane, utrpel ťažké zranenia chrbtice.

Úvod sezóny juniorskej série Formula Regional na legendárnom talianskom okruhu nemôžeme považovať za vydarený. Minulý víkend tu začínala nový ročník aj talianska Formula 4 a na štarte tretích pretekov došlo k obrovskej nehode, keď Ugo Ugochukwu zostal stáť na pole position a Andrea Frassineti sa mu už nedokázal vyhnúť. Nikto sa našťastie nezranil.

Také šťastie už nemal Adam Fitzgerald, ktorý otváracie preteky sezóny Formuly Regional nedokončil a do druhých už ani nevyštartoval. Jeho tím Racing Performance Motorsport (RPM) potvrdil, že írsky jazdec si pri incidente v závere pretekov zlomil tri stavce.

Incident sme v prenose nevideli a réžia nám neponúkla ani žiadne zábery z vyslobodzovania írskeho mladíka z kokpitu. Všetky dostupné informácie poskytol tím, podľa ktorého auto preskákalo cez obrubníky v zákrute Tamburello a vraj sa doslova „zlomilo na polovicu“.

„Dnes si šialené žlté obrubníky, známe ako ‚klobásy‘ alebo ‚banány‘, vyžiadali chrbticu ďalšieho jazdca,“ napísal tím rozhorčene na sociálnych sieťach.

„Autá sa po prejazde vznášajú do vzduchu, čo vytvára nebezpečné situácie. Neviem, čo sa musí stať, aby si ľudia uvedomili, že tieto klobásové obrubníky nemajú vo formulových pretekoch čo robiť.“

„Adamovi želáme skoré uzdravenie a nech sa po zraneniach spôsobených týmito obrubníkmi dá čo najskôr dokopy,“ dodal tím.

Podobne aj my sa pýtame, kedy „klobásam“ konečne odzvoní. V roku 2021 spôsobili zlomeninu chrbtice pretekárke Série W Abbie Eatonovej, v roku 2020 zas vyradili na dlhé mesiace z hry pilota Formuly 2 Seana Gelaela, incident Alexa Peroniho v Monze v roku 2019 ani nemusíme pripomínať.

Legendárny taliansky okruh sa stal stelesnením negatívnej reklamy na „riešenie“ menom „klobásové obrubníky“. Len týždeň po zranení Eatonovej na tomto okruhu veľmi nebezpečne kolidovali David Vidales a Dino Beganovic. Vlani sa presne v tom istom mieste na vytrvalostných pretekoch vzniesol do vzduchu pilot Aston Martinu Henrique Chaves. Aj tento incident, ako vystrihnutý zo seriálu Kobra 11, sa zaobišiel bez zranení.

To máme šesť veľmi nebezpečných incidentov za krátku dobu.

Súvisiace články

Diskusia