logo F1online.sk

Šokujúce a hlúpe, zhodnotil pomery v F2 a F3 Norris

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2023

Spoločne s Formulou 1 získavajú popularitu aj sprievodné série Formula 2 a Formula 3. Síce nerastú takou rýchlosťou ako kráľovná motoršportu, ale vydali sa už aj do Austrálie, čo by znelo ešte pred pár rokmi ako úplné sci-fi. Nič to však nemení na tom, že pomery nie sú v týchto šampionátoch spravodlivé.

Aj keď sa obe série pýšia rovnosťou v kvalite vybavenia, realita je trochu iná. Aj v týchto sériách rozhodujú peniaze a politický vplyv. Ak ich mladý pretekár nemá, môže sa jeho život v týchto kategóriách zmeniť na hotové peklo.

Pozornosť na F2 a F3 obrátili v ostatnom čase piloti Formuly 1, ktorí spolu so svojimi tímami diskutujú o zmene formátu víkendu. George Russell aj Lando Norris pripomenuli, že kým v F1 majú tímy a jazdci luxus v podobe hneď troch hodinových voľných tréningov, omnoho menej skúsení mladíci v F2 a F3 majú k dispozícii len jeden polhodinový tréning, po ktorom nasleduje kvalifikácia.

Pilot Mercedesu preto vyzval, aby sa o hodnotný čas na trati spravodlivejšie podelili s tými, ktorí to potrebujú viac. V tomto smere by sme však nemali byť naivní – Liberty Media tento čas radšej investuje do niečoho, čo vygeneruje zisk.

„Pokiaľ ide o čas na trati, tak stopercentne súhlasím s Georgeom,“ povedal médiám pilot McLarenu Lando Norris.

„V F2 a F3 jazdíte na príšerných pneumatikách, ktoré vydržia tak jedno kolo. Súdiac podľa môjho času stráveného v týchto šampionátoch si myslím, že porovnanie vašich výdavkov a času na trati, ktorý za svoje peniaze dostanete, je šokujúce.“

„Je skutočne šokujúce, koľko peňazí musíte utratiť počas svojej juniorskej kariéry len pre šancu dostať sa do F1; je to naozaj hlúpe. Jazdci potrebujú viac času na trati a viac pneumatík na tréning. Teraz majú jednu sadu pneumatík na jeden tréning, čo je nič. Je hrozné, že majú za celý víkend len jeden tréning,“ hovorí bývalý šampión dnes už neexistujúcej európskej Formuly 3.

„Bolo by skvelé dopriať im viac času na trati,“ dodal Norris.