logo F1online.sk

Formula 2 mení pravidlá: Osem víkendov po tri preteky

Mick Schumacher
© Facebook/FIA Formula 2
Milan Kubala
Milan Kubala6. 11. 2020

Juniorské šampionáty budú opäť o čosi lacnejšie a dostupnejšie aj pre jazdcov, ktorí majú talent, ale chýba im podpora silného sponzora. Vyplynulo to zo spoločného predstavenia nových pravidiel sérií F2 a F3.

Formula 1 okresáva náklady a rovnakou cestou sa musia v týchto neistých časoch ubrať aj šampionáty juniorov. V nasledujúcom roku tak dôjde k výraznejšiemu zníženiu poplatkov za motory, náhradné diely a logistiku.

To sa podarilo vďaka sérii opatrení. Azda najdôležitejším z nich je dohoda, že v nasledujúcich troch sezónach Formuly 2 sa špecifikácia monopostov nebude meniť.

Formula 3 nový monopost pre rok 2021 ani nepredstaví a očakáva sa, že sa tak nestane ani v ďalšom trojročnom cykle, ktorý sa začne v roku 2022.

Na rozpočty tímov má pomerne veľký dopad aj počet podujatí a s nimi spojené cestovanie. Preto sa počet súťažných víkendov série F2 zníži na osem. Na rozdiel od dnešných pravidiel, podľa ktorých sa počas jedného víkendu uskutočnia len dva preteky, sa tento počet navýši na tri. Spolu tak bude sezóna pozostávať z 24 pretekov rozložených do ôsmich súťažných víkendov. Vďaka tomu tímy F2 ušetria až tretinu nákladov na cestovanie. Nižšia séria F3 bude mať len sedem takýchto víkendov.

Taký obrovský počet pretekov by sa popri šampionáte F1 nedal zorganizovať a preto dôjde k programovému rozdeleniu šampionátov F2 a F3. S kráľovnou motoršportu budú šampionáty cestovať “na striedačku”. Presný kľúč bude zverejnený neskôr.

Prehľad:

  • Zníženie poplatkov za motory a náhradné diely
  • F2: V rámci sezón 2021 až 2023 sa bude jazdiť s tou istou špecifikáciou monopostu (musí schváliť Svetová motoristická rada FIA)
  • F3: V roku 2021 sa bude jazdiť so špecifikáciou auta z roku 2019, pravdepodobne aj potom (musí schváliť Svetová motoristická rada FIA)
  • Zníženie nákladov na cestovanie
  • Zníženie počtu súťažných víkendov (F2: 8×3 preteky, F3: 7×3 preteky)
  • F2 a F3 sa nebude jazdiť počas toho istého víkendu
  • Popri F1 sa budú šampionáty F2 a F3 striedať

Súvisiace články