logo F1online.sk

Čou sa už vyrovnal Bottasovi, znie z Alfy Romeo

Valtteri Bottas a Kuan-jü Čou
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2023

Mohli by sme sa v garáži Alfy Romeo dočkať nečakanej zmeny v rozložení síl? Keď tím vlani kompletne obmenil svoju jazdeckú dvojicu a angažoval Valtteriho Bottasa s Kuan-jü Čouom, prischla Číňanovi nálepka „nosiča čínskych sponzorov“. Ako sa však ukázalo, rodák zo Šanghaja dokáže rozhodne zaujať aj výkonmi na trati a v roku 2023 je Valtterimu Bottasovi viac ako dôstojným súperom. Priznal to aj samotný tím.

Čou zapísal v Austrálii prvé body v sezóne, dvakrát zdolal Bottasa v kvalifikácii a dvakrát ho nechal za sebou aj v pretekoch. To by na začiatku minulej sezóny povedal málokto.

„Myslím si, že Čou dvíha latku a podľa mňa sú teraz obaja dosť vyrovnaní,“ povedal šéf traťových inžinierov Alfy Romeo Xevi Pujolar.

„Pre nás je to len dobré. Kvalifikácia v Austrálii nebola ideálna, ale v prvých dvoch kvalifikáciách sezóny boli obaja piloti blízko k postupu do Q3, čo je pre nás tiež pozitívne,“ dodal Pujolar.

Od začiatku sezóny pôsobí Čou omnoho istejším dojmom. Vlani bol nováčikom, ktorý zbieral potrebné skúsenosti – zvlášť zo začiatku sezóny –, ale teraz bol schopný vykročiť do nového roka istým krokom a na výsledkoch je to cítiť. A s touto premisou súhlasí aj Pujolar.

„Je sebaistejší,“ povedal. „Môže tiež spolupracovať s Valtterim, čo nám umožňuje robiť pokroky s oboma jazdcami spoločne.“

Čínsky pretekár sa tak rýchlo zmenil z „nosiča peňazí“ na „nosiča bodov“, čo v konečnom dôsledku nemusí byť vôbec dobrá správa pre Valtteriho Bottasa. Fínsky pretekár je starším a drahším pilotom tímu, ale už nemusí byť nevyhnutne tým lepším. Výsledky rodáka zo Šanghaja pritom môžu dodať korenie tohtoročnému prestupovému letu.

Ani vo Fínsku si to nemohli nevšimnúť. Tamojší experti sa po austrálskom podujatí do svojho krajana trochu opreli a v ostatnom čase sa málokto mohol ubrániť dojmu, že sa návštevy kaderníkov a popíjanie ginu stali pre Valtteriho dôležitejšími než výkony na trati.

„Neprijateľné,“ zhodnotil austrálsky víkend v podaní Bottasa bývalý inžinier Arrowsu, Toyoty, BMW či Ferrari Ossi Oikarinen. „Ako povedal aj sám Valtteri, v tomto okamihu musíte byť znepokojení. Ak zmeníte nastavenie pred pretekmi (Bottas do austrálskych pretekov štartoval z boxov, pozn. red.) a stále to nefunguje, tak niekde došlo k zásadnej chybe.“

„Je potrebné sadnúť si s tímom a premyslieť čo ďalej. Takéto preteky sú pre Valtteriho a tím neprijateľné. Musíte reštartovať vaše systémy,“ dodal Oikarinen.

Pridal sa k nemu aj ďalší veterán sveta motoršportu a dnes expert fínskej televízie Toni Vilander, ktorý siahol po ešte tvrdších slovách.

„Nechcem znieť tak, že Valtteriho vidím vyložene negatívne, ale naozaj dlho jazdil na poslednom mieste. Nebol tam žiadny impulz, čo je veľmi znepokojujúce a ja som znepokojený,“ povedal Vilander.

Súvisiace články