logo F1online.sk

Mladí jazdci sa v F1 častokrát hľadajú, myslí si Bottas

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 4. 2023

Ak v F1 hľadáme „silné osobnosti“, zväčša ich nájdeme medzi staršou generáciou jazdcov. Dnešní mladí pretekári sú na jedno kopyto – podobne sa správajú, myslia či rozprávajú. Hľadajú sa a nie sú sami sebou. Tak nejako to vidí Valtteri Bottas, ktorý bol podľa vlastných slov presne takýmto typom pretekára, no dnes už vraj viac nie je.

Valtterimu dávame za pravdu. Dnes je naozaj všetkému inak: Fín sa správa častokrát extravagantne a bežne ho vidíme v padoku len v tielku a šľapkách. Uvoľnenejší je aj na sociálnych sieťach, kde je oveľa viac aktívny ako v minulosti a rovnako tak je otvorenejší aj v rozhovoroch pre médiá.

Bottas priznáva, že po desiatich rokoch strávených v kráľovnej motoršportu je pre neho oveľa jednoduchšie ukázať, kým v skutočnosti je. Kedysi mal s tým podľa vlastných slov problémy a všíma si, že množstvo mladých pretekárov sa pasuje s niečím obdobným.

„Ako nováčik by som neprišiel do padoku s tielkom a šľapkami a rovnako tak ani pred pár rokmi,“ priznal Valtteri Bottas. „Teraz je to o niečo jednoduchšie. Neberiem sa príliš vážne. Časy sa určite zmenili, ale je súčasťou tohto športu, že keď si nováčik, prešiel si si systémom a už takmer presne vieš, ako sa správať a podobne.“

„Potom si však v určitom momente povieš: ´Vyrovnaj sa s tým´.“

Bottas sa nazdáva, že sú jazdci v F1 čoraz menej uvoľnení, pohodoví či otvorení. Jazdci ako Daniel Ricciardo a Lando Norris sú podľa neho jedni z mála výnimiek.

„Je zložité dostať sa do Formuly 1,“ uviedol Bottas. „Niekedy na trati len ťažko hľadáte skutočné osobnosti.“

„Samozrejme, keď jazdcov spoznáte lepšie mimo trate, potom sa skutočne dozviete, aký v skutočnosti sú. Spôsob, akým robia rozhovory, ako sa správajú k sponzorom, je však zvyčajne celkom štandardný.“

„Za posledných desať rokov len niektoré osobnosti, ako napríklad Daniel Ricciardo, ukázali skutočne svoju osobnosť. Myslím si, že je dobré byť niečoho takého svedkom, ale je to tak, ako je. Formula 1 je seriózny biznis, do ktorého sú zapojené veľké spoločnosti a veľké peniaze,“ dodal víťaz desiatich veľkých cien.

Súvisiace články