logo F1online.sk

Gaslyho potenciálny manéver roka: Povedal som si, že nezvoľním (VIDEO)

Pierre Gasly pred Albonom
© AlphaTauri Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2020

Vďaka za Pierra Gaslyho. Aj s pričinením jeho predbiehacích manévrov pred televíznymi obrazovkami nedriemala celá formulová populácia, ale len jej časť. Fanúšikovia ho aj za snaženie patrične ocenili — získal titul Jazdec dňa. Veľmi výrazne si ho vypýtal už v úvode pretekov svojím manévrom na Sergia Péreza.

Pierre Gasly sa ako jediný pilot z celého poľa rozhodol na štarte nasadiť tvrdú zmes. Aj preto na štarte nemal taký dobrý odpich, no vďaka slušnej maximálke sa vrátil do hry už na konci rovinky Kemmel. “Očakávali sme, že sa budeme trápiť nejaké prvé tri kolá. No mal som celkom dobrú rýchlosť v porovnaní s ostatnými chlapcami a hneď som sa pustil do nejakých manévrov.”

Netrvalo teda dlho a Gaslyho tvrdé gumy sa dostali do formy. Na Sergia Péreza sa po dobrom prejazde prvou zákrutou rýchlo dotiahol a na polceste do Eau Rouge šiel bok po boku s pilotom Racing Pointu.

“No, môj bože,” utrúsil Pierre Gasly, keď zbadal palubné zábery zo svojho auta v momente, keď bol najbližšie k múru na pravej strane. “Myslel som si, že už som v bariére. Nežartujem, hovoril som si, že sa už nikam nemôžem pohnúť. A to sme šli 280 alebo 300 km/h.”

“Sergio ma poriadne pricvikol, čo ma len popohnalo k tomu, aby som si povedal — nezvoľním,” ďalej opisoval svoje myšlienkové pochody z pretekov Gasly. Nezvoľnil, a dobre urobil. V Eau Rouge sa dostal pred svojho súpera.

Pérez sa nevzdával a na rovinke pred piatou zákrutou prenasledoval bielo-modrý monopost AlphaTauri. “Áno, ešte stále tam bol. Sergio je tvrdý pretekár, vedel som to,” pokračoval Gasly, no nedalo mu a musel sa ešte vrátiť k manévru v Eau Rouge: “Tam mi pulz určite trochu vyskočil. Ale bol som rozhodnutý, že za žiadnu cenu nezvoľním.”

Nasledoval výjazd bezpečnostného vozidla, ktorý spôsobila nehoda Antonia Giovinazziho, do ktorej sa priplietol aj George Russell. Gasly s Pérezom ako jediní nezastavili a neprezuli, čo sa spočiatku zdalo ako chyba. Gasly sa totižto chvíľu držal na piatej priečke, no postupne ho začali súperi na novších gumách predbiehať.

Po poslednej zastávke v boxoch sa prepadol do druhej desiatky. Nechcel to ale nechať len tak a jedného po druhom rozobral pretekárov pred sebou, až sa prepracoval na konečné ôsme miesto. Týmto sympatickým výkonom si získal srdcia fanúšikov. Čo hovorí na svoje ocenenie? “Je vždy fajn byť zvolený za jazdca dňa. Ďakujem všetkým, ktorí za mňa hlasovali. Mali sme dobré preteky,” pochvaľuje si nedeľu v Belgicku Gasly.

Cestou sa stretol aj s Ferrari. Sebastiana Vettela predbehol už v polovici rovinky Kemmel. “Myslím, že tento víkend toho veľa poskúšali s krídlami, skúšali menšie, väčšie… Je to až bolestivé vidieť ich, že sú takí pomalí.”

“Hlavne keď sa pozrieme na to, čo dosiahli vlani. Je tu jednoznačne obrovský deficit. Teraz nemôžu veľmi bojovať… Ja som rád, že som skončil pred nimi, to určite, ale je zrejmé, že sa trápia,” uzavrel tému Scuderie francúzsky pretekár.

Súvisiace články