logo F1online.skF1online.sk

De Vries: Nie som spokojný so svojimi doterajšími výkonmi

Nyck de Vries
© Twitter/AlphaTauri
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková11. 4. 2023

Na nováčika Nycka de Vriesa sa z radov odbornej aj laickej verejnosti zniesla kritika za jeho pomalý štart do sezóny. Holanďan zatiaľ nestíha ani svojmu tímovému kolegovi Júkimu Cunodovi. Jazdec si popol na hlavu sype aj sám a smerom do budúcnosti dúfa, že sa s AlphaTauri aspoň viac priblížia k prvej desiatke.

Rodák z krajiny tulipánov sa dostal do svetla reflektorov po tom, čo pri svojom minuloročnom debute v F1 získal body na Veľkej cene Talianska. De Vries vtedy v kokpite Williamsu nahradil zdravotne indisponovaného Alexa Albona. Vďaka tomuto výnimočnému výkonu sa špekulovalo o jeho následnom angažmáne, napokon zakotvil práve v AlphaTauri.

V aktuálnej sezóne sa však 28-ročný jazdec nachádza na konci priebežného poradia spoločne s ďalším nováčikom Loganom Sargeantom, pričom nezískal ešte ani bod. De Vries preto chápe, že kritika zákonite musela prísť.

„Každý má právo ma kritizovať a ja to rešpektujem. Ale nemôžete sa zapáčiť všetkým, máte fanúšikov a aj tých, čo vám nefandia. Verím, že časom sa to zlepší a s tímom na tom spoločne tvrdo pracujeme,“ povedal pilot AlphaTauri.

De Vries priznal, že sám nie je spokojný so svojimi doterajšími výkonmi. Zároveň však vníma zlepšenie, a to najmä v kvalifikáciách. Naposledy v Albert Parku sa dokonca prvýkrát objavil v Q2. „Počas posledných dvoch víkendov som mal dobrý pokrok. Dvakrát som mal dobrú kvalifikáciu. Ak ste trochu vzadu, ako sme teraz my, niekedy to jednoducho musí všetko zapadnúť na svoje miesto. Nie vždy je to samozrejmé.“

Do Melbourne priniesol sesterský tím Red Bullu novú podlahu. Pretekár samozrejme oceňuje snahu stajne prinášať vylepšenia. „Myslím si, že nám to určite trochu pomohlo, pretože sme boli o niečo viac konkurencieschopnejší. V strede poľa je to také tesné, sú tam malé rozdiely, veci sa tam môžu rýchlo zmeniť. Povzbudilo nás to, ale budeme na to musieť ďalej tlačiť, aby sme sa priblížili k prvej desiatke.“

„Samozrejme, že všetci úzko spolupracujeme a upozorňujeme na oblasti, ktoré môžeme potenciálne zlepšiť. Myslím si, že je jasné, kde musíme nájsť výkonnosť. Veľa však závisí od konkurencie. Teraz budeme mať trochu času, aby sme sa pokúsili naučiť niečo o tom, čo sme priniesli. Dúfam, že to budeme môcť využiť v náš prospech pri ďalšom vývoji auta,“ vyhlásil de Vries.

V súvislosti so stajňou AlphaTauri sa v posledných týždňoch diskutovalo o výroku jej sklamaného šéfa Franza Tosta. Ten po pretekoch v Džidde prehlásil, že už neverí svojim inžinierom.

Podľa de Vriesa sa to na ovzduší tímu vôbec neodzrkadlilo. „Úprimne si myslím, že atmosféra v tíme je skvelá a po určitých vyhláseniach, ktoré odzneli, som nebadal žiadny rozdiel. Myslím si, že veci môžu byť trochu vytrhnuté z kontextu. Je jasné, že teraz všetci rozmýšľame nad tým, že by sme chceli byť rýchli ako Red Bull, ktorý momentálne vyhráva a dominuje. Som však spokojný tam, kde som a verím, že chceme napredovať.“

Súvisiace články

Diskusia