logo F1online.sk

Bottas: Máme obavy. Nie sme na tom tak, ako by sme mali byť

Valtteri Bottas
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 4. 2023

Alfa Romeo si stanovila pred sezónou za cieľ umiestniť sa v Pohári konštruktérov prinajhoršom na šiestom mieste. Švajčiarsky tím je však nateraz od tohto predsavzatia na míle vzdialený. Spomedzi celkov štartového poľa patrí k najpomalším, schopný biť sa o bodované priečky je len vtedy, keď mu to jeho súperi dovolia. V Hinwile tak pochopiteľne vládne sklamanie. Spokojný nie je ani Valtteri Bottas, ktorý naposledy bodoval ešte v Bahrajne.

Fín si v Bahrajne pripísal na konto štyri body za ôsme miesto, odvtedy však nebodoval. V Saudskej Arábii doplatil na poškodenú podlahu, zatiaľ čo v Austrálii odštartoval z boxovej uličky po tom, čo Alfa Romeo na jeho monoposte kompletne zmenila nastavenia s cieľom vyriešiť početné problémy.

Zdá sa však, že Bottas sa aj naďalej trápi. V posledných dvoch kvalifikáciách, ako aj v pretekoch, nestačil na svojho tímového kolegu Kuan-jü Čoua, ktorému pritom dával v minulej sezóne poriadne na frak.

V Melbourne skončil na predposlednom jedenástom mieste, a aj to len vďaka tomu, že posledný Carlos Sainz obdržal pomerne prísnu penalizáciu.

Má mať Fín dôvod na obavy? Podľa všetkého áno. Aspoň to tvrdí on sám.

„Máme trochu obavy. Nie sme na tom tak, ako by sme mali byť,“ nechal sa počuť Valtteri Bottas. „Nálada v tíme je úplne iná ako po pretekoch v Bahrajne.“

Bývalý inžinier Ossi Oikarinen, ktorý pôsobil v Arrowse, Toyote či BMW Sauberi, si myslí, že Bottasove obavy sú na mieste.

„Je to neprijateľné,“ povedal Oikarinen pre Viaplay. „Ako povedal sám Valtteri, v tomto bode sa už musíte obávať.“

„Ak pred pretekmi zmeníte kompletne nastavenie auta, otestujete nové, a to stále nefunguje, potom je niekde zásadná chyba. Je potrebné, aby si s tímom spolu sadli a premysleli si, ako budú ďalej postupovať.“

„Takéto preteky sú pre Valtteriho aj pre celý tím neprijateľné. Budú musieť stlačiť tlačidlo reset,“ dodal Oikarinen.

Súvisiace články