logo F1online.skF1online.sk

Cunoda môže v roku 2025 prestúpiť do Red Bullu, myslí si Tost

Júki Cunoda
© Twitter/AlphaTauri
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 4. 2023

Úvodné dva ročníky Júkiho Cunodu vo Formule 1 boli prinajmenšom kostrbaté. Na tímového kolegu Pierra Gaslyho najmä v premiérovej sezóne v najvyššej motoristickej súťaži značne strácal a zrovna oslnivo si neviedol ani v tej druhej. Po odchode Francúza do Alpinu však prevzal vedúcu rolu v tíme a zatiaľ si počína lepšie než Nyck de Vries. Júki bezpochyby zaznamenal určitý pokrok, čo neušlo ani pozornosti Franza Tosta. Ten si výkony mladého Japonca pochvaľuje a tvrdí, že už onedlho môže pomýšľať na povýšenie do „ačkového“ Red Bullu.

Šéf AlphaTauri Franz Tost je zástancom tvrdenia, že pretekárovi trvá tri roky, kým dosiahne svoju optimálnu výkonnosť vo Formule 1. Cunoda sa zhodou okolností vo svojej tretej sezóne v F1 práve nachádza. Šesťdesiatsedemročného Rakúšana tak bude musieť v tomto ročníku presvedčiť, že na to skutočne má. Zdá sa, že sa mu to zatiaľ darí, a to aj napriek tomu, že je vo výraznej miere limitovaný slabučkým monopostom AT04.

„Júki doteraz odjazdil dva veľmi silné preteky,“ vyslovil sa Franz Tost ešte pred Veľkou cenou Austrálie, z ktorej si Japonec odniesol bod za posledné bodované desiate miesto.

„Som s ním veľmi spokojný. Nie je to jeho chyba, že ešte nie sme konkurenieschopní.“

Ak bude Cunoda pokračovať vo svojej vzostupnej trajektórii, môže podľa Tosta už čoskoro pomýšľať na prestup do dominantného Red Bullu. Skôr ako v roku 2025 však k tomu s istotou nedôjde. Celok z Milton Keynes má totiž do konca nasledujúcej sezóny zazmluvneného Sergia Péreza.

„Pokiaľ viem, Sergio Pérez má podpísanú zmluvu aj na budúci rok,“ poznamenal Tost. „Môžem povedať len toľko, že Júki je na správnej ceste, zlepšil sa, a to v každom ohľade. Som toho názoru, že v roku 2024 by mal opäť jazdiť za AlphaTauri.“

„V roku 2025 bude následne už konečne pripravený na Red Bull,“ doplnil.

Isté je, že Cunoda nebude jediným záujemcom o sedačku v Red Bulle. O svoje mieste pod slnkom sa bude chcieť bezpochyby pobiť aj Nyck de Vries a rezervný jazdec Liam Lawson, ktorý si v súčasnosti výborne vedie v japonskej Super Formule.

Taktiež je veľmi otázne, či bude Red Bull chcieť, respektíve mať dôvod svoju jazdeckú zostavu po roku 2024 vôbec meniť. Sergio Pérez si v doterajšej fáze sezóny vedie solídne a zatiaľ je azda jediným pretekárom, ktorý bude môcť, aspoň do určitej miery, znepríjemniť Verstappenovi cestu za v poradí už tretím titulom majstra sveta.

Súvisiace články

Diskusia