logo F1online.sk

Cunoda je spokojný a frustrovaný zároveň: Gaslyho som predbehol ešte pred nehodou!

Júki Cunoda
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 4. 2023

Po úvodných troch veľkých cenách môžeme prehlásiť, že všetkých desať tímov zaznamenalo aspoň jeden bod. Nakoniec sa to podarilo aj AlphaTauri. Aj vďaka penalizácii Carlosa Sainza a početným incidentom bol japonský pretekár v cieli austrálskych pretekov klasifikovaný na desiatom mieste. Úplne spokojný s tým však nebol.

Podobne ako v Haase, ani v AlphaTauri neboli spokojní s rozhodnutím komisárov vrátiť poradie späť do pôvodnej podoby. Nico Hülkenberg tým klesol zo štvrtého miesta na siedme a Júki Cunoda z piateho na desiate. Nadšený z toho, pochopiteľne, nebol.

„Bez záverečnej červenej vlajky by som taktiež skončil na bodoch, dokonca na piatom mieste,“ povedal po pretekoch Júki Cunoda. „Ten incident sa odohral za mnou a až po tom, čo som predbehol Pierra, takže aj bez toho by som mal piate miesto (asi chcel povedať siedme, pretože incidenty Alonsa a Strolla sa odohrali pred ním, pozn. red.). Je to teda strašná škoda a je veľmi frustrujúce skončiť desiaty.“

Nedá sa však povedať, že by si AlphaTauri to piate miesto nejak extra zaslúžilo, keďže sa obaja piloti stajne väčšinu pretekov pohybovali mimo bodovanú desiatku. Ukázalo sa, že monopost AT04 mal v Austrálii problém s degradáciou pneumatík, pritom tá na tejto trati nebýva problémom.

„Stále je to pre nás prvý bod v sezóne, takže by sme to mali brať. Vzhľadom na naše trápenie pred tou červenou vlajkou, na problémy so zahrievaním a udržaním tvrdých pneumatík v optimálnom pracovnom okne, by sme mali tento výsledok spokojne prijať, keďže sme tým maximalizovali náš potenciál,“ povedal Cunoda.

Aj keď čakanie AlphaTauri na prvé body v novej sezóne (a prvé od vlaňajšej VC USA) skončilo, čakanie Nycka de Vriesa na prvé body vo farbách tohto tímu pokračuje. Holandský pretekár sa momentálne nachádza na poslednom mieste celkového hodnotenia a jeho nedeľné preteky predčasne ukončil Logan Sargeant, ktorý spolu s Nyckom na prvé body taktiež čaká.

Americký mladík sa po pretekoch Nyckovi ospravedlnil a prijal zodpovednosť za austrálsky incident, čo súper športovo akceptoval.

„Niečo také sa môže stať, každý sa môže pomýliť a zle odhadnúť situáciu. Bol to pretekársky incident, ideme ďalej a dúfajme, že nabudúce nás čakajú lepšie preteky,“ povedal de Vries.

„Myslím si, že zo začiatku sme si na tvrdých pneumatikách počínali dobre. Hovoril som si, že preteky nám pôjdu naproti, pretože tímy rýchlo prezúvali zo stredne tvrdých na tvrdé pneumatiky. Keď však vyvesili červené vlajky, všetci na mediumkách mohli prezuť zadarmo na hardy.“

„Nakoniec sme to teda boli my, ktorí sme museli prezuť na stredne tvrdé pneumatiky a po kontakte s Oconom došlo k poškodeniu môjho predného krídla. Musel som tak absolvovať celé preteky s poškodeným predným krídlom, pre čo sa mi rýchlo začali drobiť predné pneumatiky,“ zhodnotil svoju nešťastnú nedeľu holandský pretekár.

Súvisiace články