logo F1online.sk

Posledný tréning pre Verstappena, Pérez sa vytrápil

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 4. 2023

Red Bull pokračoval v dobrých výkonoch aj v treťom tréningu. Lepšie povedané, Red Bull Maxa Verstappena v nich pokračoval, keďže Max Verstappen opäť obsadil prvú priečku a do kvalifikácie vstupuje ako jasný favorit. Jeho kolega Sergio Pérez však zažil jeden z najhorších tréningov vo svojej kariére.

V Melbourne sa ochladilo. Teploty klesli v porovnaní s piatkovým programom, čo malo dopad na vyváženie každého monopostu a prácu s pneumatikami. Viacerí piloti preto skúšali, či nebude výhodnejšie pred kvalifikačnou simuláciou odjazdiť dve prípravné kolá. Inžinieri teraz budú musieť zistiť, čo funguje najlepšie.

Najmenej práce budú mať v garáži Maxa Verstappena, ktorý dokázal zajazdiť čas na úrovni 1:17,565. K nemu sa najviac priblížil Fernando Alonso. Aston Martin na druhej priečke ukazuje, že s ním treba rátať aj na druhej strane zemegule. Tretie miesto si dnes vyjazdil Esteban Ocon z Alpinu.

Štvrtý skončil George Russell, ktorý zaznamenal bezproblémový tréning. V jednej chvíli mu robila starosti len svetlá výška monopostu. Najskôr v tretej zákrute a následne na celej dĺžke okruhu auto narážalo na zem. Z jeho vysielačky sa však zdalo, že šlo len o chybu pri nastavovaní auta, nie pretrvávajúci problém.

Oconov kolega Pierre Gasly obsadil piate miesto pred Sergio Pérezom, ktorý sa dnes prakticky len trápil. Mexičan bude mať čo robiť, aby našiel stratené sebavedomie. Prvých 20 minút tréningu totiž vynechal pre technické problémy, no po návrate na trať sa kazilo v podstate všetko. Najskôr sa ocitol v premávke, v ktorej nemohol zajazdiť svoju kvalifikačnú simuláciu, následne niekoľkokrát prebrzdil v tretej zákrute, v poslednej zákrute, v prvej zákrute…

Výpočet problémov rodáka z Guadalajary by bol poriadne dlhý. Monopost RB19 sa vyznačoval veľmi nekonzistentnými charakteristikami – auto bolo v jednej zákrute pretáčavé, potom nedotáčavé. Raz zablokoval predné, a potom zadné kolesá… Pérez má čo robiť, aby sa do kvalifikácie dal dokopy.

Ferrari zajazdilo svoju kvalifikačnú simuláciu o niečo skôr ako konkurencia, a tak nedosiahlo najlepšie možné časy. Carlos Sainz je siedmy a Charles Leclerc trinásty.

V prvej desiatke skončili ešte Lewis Hamilton, Lance Stroll a Kuan-jü Čou, ktorý pred koncom tréningu vystrašil svoj tím výletom mimo trať v prvej zákrute.

Pre McLaren to nebol veľmi vydarený tréning. Oscar Piastri je štrnásty, Lando Norris až posledný. Britský jazdec sa v druhej polovici tréningu mohol len prizerať dianiu na trati, keďže jeho tím zápasil s technickými problémami.

Dnešný tréning prerušila jedna červená vlajka, keď sa z monopostu Nycka de Vriesa odtrhla časť karosérie bočnice.

Image