logo F1online.sk

Teším sa, že som doma získal prvé body. Stále sa však mám čo učiť, hovorí Piastri

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren Media Centre
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková6. 4. 2023

Veľká cena Austrálie mala jasných víťazov a porazených. Pokiaľ ide o jazdcov McLarenu, počas hektického podujatia v Albert Parku sa šťastie priklonilo na ich stranu. Lando Norris po chaotickom záverečnom reštarte skončil na šiestom mieste a jeho tímový kolega Oscar Piastri obsadil ôsmu priečku. Nováčik tak na domácich pretekoch zaknihoval svoje prvé body, čomu sa po nevydarenom začiatku sezóny obzvlášť teší.

McLaren z prvých dvoch pretekov odišiel naprázdno, pričom konkrétne Piastri v Bahrajne odstúpil po problémoch s elektronikou a v Džidde krúžil až na konci poľa po tom, čo utrpel poškodenie v úvodnom kole. Akoby to nestačilo, trosky z jeho monopostu zasiahli paradoxne práve Norrisa.

V Austrálii však Piastriho čakala domáca premiéra, počas ktorej sa predviedol v dobrom svetle. „Určite som rád, že som získal svoje prvé body, najmä tu doma.“

„Boli to bláznivé preteky. Myslím, že išlo o prvé preteky, v ktorých som zažil tri červené vlajky, ale tak to má asi väčšina jazdcov. Nezaplietli sme sa však do žiadnych problémov, pričom na konci sme skončili na bodovaných priečkach, čo je skvelé,“ povedal jazdec „papájových“.

Na otázku, či je to preňho po zložitom začiatku sezóny vykúpenie, odpovedal: „Možno trochu. Mám pocit, že prvé a ani druhé preteky naozaj nemohli pre tím dopadnúť horšie. V Bahrajne sme mali obaja problémy a potom v Saudskej Arábii sme sa navzájom dostali do kontaktu. Bolo príjemné byť teraz v skupine tých, ktorým preteky vyšli.“

„Myslím si, že štart, ako aj prvé kolo boli celkom dobré. Potom som sa v polovici pretekov nadlho zasekol za Cunodom. Jednoducho som nemohol okolo neho prejsť. Skúšal som rôzne veci. Vieme, že sme momentálne dosť pomalí na rovinkách, čo sa snažíme riešiť,“ vyhlásil Piastri.

Rodák z Melbourne si tak na vlastnej koži vyskúšal, že predbiehanie v Albert Parku nie je jednoduchá záležitosť. „Aj keď sa tu nachádza štvrtá zóna DRS, aj tak je tu stále ťažké predbiehať. Som si istý, že sa ešte stále musím učiť, ako čo najefektívnejšie predbiehať. Ale dnes som získal veľa praxe. Na niektorých veciach môžem popracovať. Ale myslím si, že keď som sa dostal do tempa, bolo to celkom dobré. Takže mám za sebou pozitívny deň.“

„Určite je dobré, že sme sa obaja dostali na bodované priečky. Získať takýto počet bodov ešte na začiatku sezóny je skvelý výsledok a niečo, čo potrebujeme. V Baku, ako aj neskôr počas roka chystáme niekoľko vylepšení. Takže získať body s autom, ktoré máme v súčasnosti, je naozaj dôležitý výsledok,“ uzavrel 22-ročný jazdec.