logo F1online.sk

Ferrari požiadalo FIA o preskúmanie Sainzovho trestu

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala7. 4. 2023

Budú sa ešte meniť výsledky VC Austrálie? Nedá sa to vylúčiť. V skorých ranných hodinách na Veľký piatok sa k nám totiž dostali zaujímavé správy z Maranella. Scuderia Ferrari chce využiť svoje právo na preskúmanie trestu pre Carlosa Sainza.

Španiel dostal päťsekundovú penalizáciu za kolíziu s Fernandom Alonsom, ku ktorej došlo po chaotickom reštarte pretekov. Komisári sa rozhodli Španiela potrestať napriek tomu, že šlo o incident z prvého kola, a že v danej zákrute prižmúrili jedno, prípadne obe oči nad ďalšími dvoma nehodami.

Ferrari po pretekoch nevyužilo všetky možnosti, aby sa pokúsilo voči rozhodnutiu protestovať. “Ferrari mohlo protestovať proti Sainzovej penalizácii, no namiesto toho som videl len rezignovaného Vasseura,” vyčítal nečinnosť Scuderii Gian Carlo Minardi vo svojom popretekovom hodnotení.

A akoby ho Vasseur počul, Ferrari predsa len začalo konať. “Diskutujeme o tom s FIA, poslali sme jej report. Nechcem však zverejňovať žiadne detaily ohľadom tejto diskusie,” hovorí šéf tímu Frédéric Vasseur. “Pripomeniem len nehodu Gaslyho a Ocona, a samozrejme, Sargeanta a de Vriesa z prvej zákruty. Komisári na ne nezareagovali rovnako. Momentálne sa však chcem vyhnúť komentárom.”

Z právneho hľadiska sa Ferrari pokúsi o rovnaký postup ako Aston Martin v Saudskej Arábii. Nemá však vôbec zaručené, že tentoraz zafunguje. Právo na preskúmanie rozhodnutia má totiž každý tím, no musí splniť jednu podmienku: Komisárom musí predložiť “podstatný a relevantný nový dôkaz”, ktorý komisári nemali v čase rozhodovania k dispozícii. V minulosti boli takýmito dôkazmi napríklad doposiaľ nepublikované zábery z incidentu, prípadne precedensy z minulosti, ktoré si komisári neuvedomili.

S akou informáciou môže Ferrari vyrukovať, a komisári o nej v čase rozhodovania nevedeli? Na to si budeme musieť počkať. “Proces vyzerá tak, že najskôr sa budú musieť pozrieť na našu žiadosť a rozhodnúť, či tento prípad otvoria znovu. O niečo neskôr nás čaká druhé vypočúvanie s rovnakými komisármi o samotnom verdikte,” vysvetľuje Vasseur.

Scuderia nemôže čakať zázraky. “Minimálne sa dočkáme otvorenej diskusie. Bude to dobré aj pre samotný šport, ak sa nabudúce vyhneme podobnému rozhodnutiu, keď sme mali v rovnakej zákrute tri incidenty, no nie totožné verdikty.”

“Carlos bol najviac frustrovaný z toho, že ho ani nevypočuli, čo bolo z vysielačky evidentné. Toto bol veľmi špeciálny prípad. Preto si myslím, že v tomto prípade by dávalo zmysel vziať do úvahy fakt, že preteky sa skončili, že výsledok tohto rozhodnutia by nemal vplyv na pódium, a tak si dotknuté osoby vypočuť, ako to spravili v prípade Gaslyho a Ocona,” pokračoval 54-ročný Francúz.

Špekuluje sa, že “nové dôkazy” by sa mohli týkať napríklad telemetrie monopostu Carlosa Sainza. Tá by mohla napríklad dokázať, že pilot Scuderie brzdil na rovnakom mieste ako na predchádzajúcich štartoch, no faktory ako teploty bŕzd a pneumatík mohli predĺžiť jeho brzdnú dráhu. Protistrana by zas mohla argumentovať, že jazdec mal predĺženie brzdnej dráhy predvídať…

Vasseur nechcel povedať viac, ani túto informáciu potvrdiť či vyvrátiť. “Je na komisároch, aby rozhodli, aký trest je ten správny. Pre mňa, Carlosa a náš tím však otvorenie diskusie predstavuje prvý krok. Je na FIA, aby rozhodla o výsledku. My máme svoje argumenty, ale tie si necháme pre FIA. Určite očakávame, že rozhodnutie bude opätovne preskúmané, pretože je to žiadosť o preskúmanie rozhodnutia, a že sa dočkáme iného výsledku.”

Kedy budeme mať definitívu? “Je na nich, aby stanovili čas prvého vypočúvania. Mohlo by to byť v Baku, prípadne aj skôr. My by sme boli radšej, keby sme to vyriešili skôr, a keby sme v Baku mohli venovať pozornosť niečomu inému.”

“Musia to spraviť v krátkom časovom horizonte. Je pravda, že tentoraz sú medzi veľkými cenami štyri týždne, takže sme flexibilnejší. Pred dvoma rokmi sme však v Alfe Romeo s Kimim Räikkönenom mali vypočúvanie na ďalších pretekoch,” doplnil.