logo F1online.sk

AlphaTauri patrí medzi najpomalších, priznáva Cunoda

Júki Cunoda
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 3. 2023

Tímy AlphaTauri a McLaren sú po úvodných dvoch podujatiach bez bodu. Objektívne pritom treba povedať, že zaslúžene. Oba celky doplácajú na množstvo problémov, ktoré sužujú ich techniku. Aj pilot AlphaTauri Júki Cunoda priznáva, že pokiaľ ide o surové tempo, patrí monopost AT04 medzi tie úplne najslabšie.

Dvojité vypadnutie už v Q1 v Saudskej Arábii a po ňom zúfalý boj o desiate miesto v pretekoch. Na Júkiho Cunodu sa v nedeľných pretekoch usmialo šťastie a vďaka dobre načasovanému výjazdu bezpečnostného vozidla sa dostal do boja v najlepšej desiatke.

Jeho úsilie však bolo nakoniec márne. Aj keď si to od pilota Haasu Kevina Magnussena vyžiadalo veľké úsilie, nakoniec dokázal AlphaTauri prekonať a zhrabol bod za desiate miesto. Ako po pretekoch priznal sám Cunoda, mohol sa udržať, keby mal v rukách rýchlejšie auto.

„Keď mám povedať úprimne, tak v súčasnosti nemáme na šieste alebo siedme miesto v Pohári konštruktérov,“ prehlásil Japonec pre podcast F1 Nation.

„Videli sme to zvlášť v kvalifikácii, v ktorej je naša konzistentnosť trochu slabá. Keď mám povedať na rovinu, podľa mňa sme skôr na deviatom alebo desiatom mieste, alebo možno na ôsmom v závislosti od okruhu,“ dodal Cunoda.

Jeho tím medzitým ústami svojho šéfa Franza Tosta prehlásil, že má v úmysle prísť s agresívnym vývojovým plánom a drobné vylepšenia nasadzovať takmer v každých pretekoch. To je síce pre Cunodu a spol. dobrá správa, ale je otázne, či to bude stačiť.

„Stále však hovorím, že je pred nami ešte dvadsať veľkých cien a na tento rok máme naplánovaný kvalitný vývoj. Niečo také sme v minulom roku nemohli dosiahnuť, takže dúfam, že sa nám podarí dostať vyššie,“ hovorí Júki.

„Je dôležité auto ďalej rozvíjať a prinášať kvalitné vylepšenia, aby sme nakoniec mali v rukách dobrý monopost. Nateraz však potrebujeme dostať zo súčasného monopostu čo najviac výkonnosti, čakať na príležitosť získať body a skrátka pokračovať v tvrdej práci,“ dodal Cunoda.

Súvisiace články