logo F1online.sk

Alonso dostal desaťsekundový trest! Russell postúpil na tretie miesto

Pódium VC Saudskej Arábie 2023
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2023

Absolútny šok zo Saudskej Arábie. Len pár sekúnd po skončení pódiovej ceremónie vydali komisári rozhodnutie, že Fernando Alonso si v boxoch neodpykal svoj päťsekundový trest správne a dostal, podobne ako Esteban Ocon v Bahrajne, desaťsekundovú penalizáciu. Spadol tak na štvrté miesto a Geroge Russell skončil na pódiu.

Na štarte nedeľných pretekov sa najskúsenejšiemu pilotovi na rošte nepodarilo správne trafiť do štartovacieho boxu. Nestál síce za štartovacou čiarou, ale bol až príliš vľavo a ľavé kolesá mal celkom jednoznačne za bielou čiarou. Za tento prehrešok mu komisári naparili päťsekundový trest. Španiel však mal šťastie, keďže si penalizáciu mohol odpykať počas výjazdu safety caru na trať, takže pri výmene pneumatík nestratil žiadnu pozíciu.

Kontroverzia sa začala rodiť ku koncu pretekov, keď dostal George Russell od inžiniera správu, že Alonso môže dostať päťsekundový trest a nech na to tlačí. Rovnakú správu následne obdržal aj Fernando, ktorého inžinier inštruoval, nech sa pre istotu pokúsi navýšiť náskok na Mercedesy za ním. Španielsky matador to dokázal a cieľom nakoniec prešiel s náskokom 5,1 sekundy pred Russellom a 10,2 sekundy pred Hamiltonom.

Nenastal síce rovnaký problém ako v prípade Ocona pred dvoma týždňami, Alonso skutočne stál u mechanikov päť sekúnd, než sa pustili do práce. Chybu však urobil mechanik obsluhujúci zadný zdvihák. Ten sa totiž svojím náradím dotýkal auta, čo nie je dovolené.

Z osláv jubilejného stého pódia pre španielskeho matadora tak nič nebude. Navyše môže hovoriť o šťastí, že si udržal aspoň štvrté miesto, keďže Hamilton bol skutočne blízko a Alonso skončil štvrtý s náskokom mikroskopických dvoch desatín pred pilotom Mercedesu.

Nateraz zostáva záhadou, prečo neboli komisári takí promptní, ako v prípade Ocona v Bahrajne. Pilot Alpinu sa vtedy ešte počas pretekov dozvedel verdikt a mohol si trest odpykať počas nasledujúcej zastávky v boxoch. Z opakovaných záberov Alonsovho pit stopu bola chyba mechanika pomerne jednoznačná.