logo F1online.sk

Keď chcete zostať v F1, musíte sa predviesť, odkázal Marko pilotom AlphaTauri

Júki Cunoda a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2023

Stojí AlphaTauri na prahu veľkých zmien? Všetko nasvedčuje tomu, že tento tím čaká v tomto roku ďalšia mimoriadne náročná sezóna. Stajňa sa v priebehu nasledujúcich mesiacov môže zásadne zmeniť. Jej primárna úloha, výchova mladých jazdcov pre potreby Red Bullu, by však mala zostať nezmenená a Helmut Marko to nezabudol svojim zverencom pripomenúť.

Tohtoročný monopost AT04 možno nebude ten najvydarenejší, ale ako to už vo Formule 1 – a zvlášť v talianskych tímoch – býva, piloti sú vždy prví na odstrel. Júki Cunoda a Nyck de Vries si zrejme v najbližších týždňoch vyskúšajú, aké to je, keď ste pod obrovským tlakom.

AlphaTauri totiž má vychovávať pilotov pre potreby Red Bullu a keď neukážete, že ste schopní ašpirovať na miesto v hlavnom tíme, tak ste skrátka nadbytoční a nahradí vás niekto zo širokého zástupu juniorov stajne z Milton Keynes.

„Aby ste sa stali kandidátom na miesto v Red Bull Racing, musíte podávať vynikajúce výkony,“ pripomenul Marko v rozhovore pre Formel1.de.

„Musia sa predviesť, keď chcú zostať vo Formule 1. Ten lepší pravdepodobne dostane šancu v Red Bulle. To platí pre Júkiho aj pre de Vriesa,“ dodal Marko.

Čo však Sergio Pérez? Ten má zmluvu do konca sezóny 2024 a zdá sa, že pri súčasnej dominancii Red Bullu tím ani nepotrebuje k Verstappenovi niekoho iného. Veľmi podobne to v súčasnosti vidí aj Helmut.

„Dokázal prežiť dve sezóny po boku Maxa a počínal si veľmi dobre. Vlani skončil v celkovom hodnotení na treťom mieste a pripísal si dve víťazstvá na veľmi náročných tratiach v Singapure a Monte Carle,“ pochválil svojho zverenca Marko.

„Zlepšil sa a dobre zapadol do tímu. Dokázal sa lepšie zladiť s Verstappenom a pracuje tvrdšie. Predovšetkým sa mu však čiastočne podarilo eliminovať jeho kvalifikačnú slabinu. V tejto chvíli proti Pérezovi nič nehovorí,“ prehlásil poradca Red Bullu.

Čo však muži v AlphaTauri? Júki Cunoda sa zatiaľ nejaví ako kandidát na sedačku v hlavnom tíme, kým vo Formule 2 druhý rok vystrkuje rožky jeho krajan Ajumu Iwasa. V porovnaní s ním nie je Cunodov pas žiadnou výhodou.

Ukázať sa však musí aj de Vries, o ktorom Marko pred sezónou povedal, že by sa mohol stať lídrom AlphaTauri. S Holanďanovým výkonom v Bahrajne však nebol Marko spokojný.

„Myslím si, že sa svojím výkonom musí zaoberať, pretože aj keď bol v Bahrajne na Júkiho úrovni v prvom sektore, tak v druhom sektore a v pretekoch naňho stratil príliš veľa. Musí to zlepšiť,“ odkázal Marko.

Súvisiace články