logo F1online.sk

Gasly si môže odfúknuť: FIA zmenila prístup pri udeľovaní trestných bodov

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 3. 2023

Pierre Gasly si môže odfúknuť. Francúzsky pretekár stále čelí hrozbe udelenia zákazu štartu za nazbieranie dvanástich trestných bodov v priebehu dvanástich mesiacov. Portál Motorsport.com však teraz odhalil, že aj keď FIA cez zimu pravidlá nezmiernila, zmenila prístup pri udeľovaní trestných bodov, vďaka čomu je omnoho menej pravdepodobné, že pilot Alpinu v nasledujúcich týždňoch nejaké dostane.

Gasly so svojím novým tímom túto tému pretláčal do popredia. Na Veľkej cene Brazílie totiž dostal už svoj desiaty trestný bod, čo znamená, že ak pridá ešte dva, dostane stopku na jednu veľkú cenu. Najbližšie sa mu pritom nejaké body zmažú až 22. mája.

Pierre sa tak dostal do veľmi nepríjemnej situácie a keďže súčasný systém udeľovania trestných bodov je široko kritizovaný, mal veľkú šancu na úspech. Medzitým sa však začala sezóna 2023 a od FIA sme nepočuli nič, čo by naznačovalo, že Gaslyho prianie splnila.

Až doteraz. Portál Motorsport.com totiž vo štvrtok pred Veľkou cenou Saudskej Arábie informoval, že po preskúmaní situácie napokon FIA pristúpila k zmene.

„Bolo dohodnuté, že komisári budú od roku 2023 postupovať pri udeľovaní trestných bodov oveľa uvážlivejšie,“ píše britský portál.

Vlastne sme to videli už v Bahrajne. V minulosti sme boli zvyknutí na udeľovanie trestných bodov za prekročenie traťových limitov. Takýto trest dostali na prvých pretekoch sezóny Nico Hülkenberg a Esteban Ocon, ale k časovej penalizácii im komisári žiadne trestné body nepribalili.

„Keďže pôvodným zámerom udeľovania trestných bodov bolo zabrániť nebezpečnému počínaniu na trati, FIA bude naďalej udeľovať body za priestupky, ktoré sa považujú za nebezpečné.“

„Za porušenia, ktoré majú skôr športový charakter, ako napríklad porušenie traťových limitov, sa odteraz nebudú udeľovať žiadne trestné body,“ uvádza Motorsport.com.

Gasly tak síce nie je úplne za vodou, pretože stále nad ním visí hrozba dvanástich bodov a FIA túto hranicu nezvýšila, ale už sa nemusí báť, že dostane ďalšie body za počínanie, ktoré nie je vnímané ako nebezpečné.

Súvisiace články