logo F1online.sk

AlphaTauri chýbajú peniaze, priznal Marko. Ako je to so sťahovaním do Anglicka?

Júki Cunoda
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 3. 2023

Budúcnosť tímu AlphaTauri zahaľuje hmla. Kedysi jeden z najlepších a najefektívnejších tímov stredu poľa sa postupne prepadá. Predchádzajúci cyklus pravidiel zakončil taliansky celok najlepšou sezónou v dejinách, ale po nástupe novej generácie monopostov sa začali prejavovať dlho neriešené problémy stajne z Faenzy, ktoré priznávajú aj najvyššie postavení muži.

Čo AlphaTauri chýba? Infraštruktúra a skúsení ľudia, znela odpoveď šéfa Franza Tosta v nedávnom rozhovore. Tieto slová pritom môžeme vnímať aj ako voľné pokračovanie špekulácií o predaji stajne, ktoré sa objavili pred pár týždňami.

Infraštruktúra a zdroje konkurencie sa zlepšujú, takže AlphaTauri už nemôže držať krok s menami ako Aston Martin, Alpine alebo McLaren. Postupne sa tak tím prepadol do skupinky s Williamsom a Haasom na chvoste štartového poľa a nezdá sa, že by sa to v dohľadnej budúcnosti mohlo zmeniť, keďže Red Bull neplánuje do stajne investovať.

„Je pravda, že deviate miesto AlphaTauri v Pohári konštruktérov sme neočakávali,“ priznal poradca Red Bullu Helmut Marko v rozhovore pre Formel1.de.

„Musí sa to zlepšiť, ale je tiež pravdou, že finančné záväzky AlphaTauri sú príliš vysoké, takže musíme niečo urobiť aj so sponzorstvom a celkovými príjmami. V priebehu tohto procesu sme diskutovali aj o ďalších možnostiach, ale vždy bolo absolútne jasné, že AlphaTauri zostane súčasťou rodiny. Je dôležitou súčasťou našej práce s juniormi.“

„Ako som už povedal, športové ani finančné výsledky nedosiahli štandardy Red Bullu, takže musíme urobiť niečo, aby sme to zmenili,“ dodal Marko.

Kým Red Bull vlani vo Formule 1 vládol, AlphaTauri zažilo jednu z najhorších sezón za dlhé roky. Zdá sa, že to nie je náhoda a úvod nového ročníka naznačuje, že problémy vo Faenze môžu mať inštitucionálny charakter.

Možno aj preto sa v špekuláciách o predaji objavila možnosť presťahovať tím do Anglicka. Veď sám Franz Tost povedal, že tí najskúsenejší ľudia sa nachádzajú v „Motorsport Valley“. AlphaTauri sa však už čiastočne anglickým tímom stalo, keď do Bicesteru presťahovalo svoje aerodynamické oddelenie.

„Je samozrejmé, že sa pohrávame s viacerými myšlienkami a možnosťami, vrátane Anglicka. AlphaTauri tam má vyše sto zamestnancov a prevádzka je rozdelená medzi Taliansko a Anglicko, pretože v Anglicku je oveľa jednoduchšie nájsť zamestnancov,“ prehlásil Marko.

„Ale predstava, že sa tam okamžite presunie celý tím, by bola príliš odvážna,“ dodal.

Súvisiace články