logo F1online.sk

Návrat Kyalami do kalendára F1 bol podľa Schecktera hotovou vecou

Kyalami
© Twitter/Audi Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 3. 2023

Vráti sa Formula 1 na slávny, krásny a veľmi rýchly okruh v juhoafrickom Kyalami? Dlho sa špekulovalo, že trať neďaleko Johannesburgu, kde sa v minulosti 21-krát jazdila Veľká cena Južnej Afriky F1, zažije veľkolepý návrat do kalendára. Tunajší hrdina a majster sveta Jody Scheckter tvrdí, že to bola takmer hotová vec.

Stať sa tak malo v roku 2023 a hovorilo sa, že Kyalami by mohlo nahradiť iné tradičné podujatie – Veľkú cenu Belgicka v Spa. Všetko vraj bolo nachystané na podpis novej zmluvy, avšak päť minút pred dvanástou bola dohoda zrušená. Podrobné informácie o tom všetkom mal aj majster sveta z roku 1979 Jody Scheckter.

„Bol som toho súčasťou a môj synovec na tom pracoval šesť rokov,“ povedal podľa Total-Motorsport.com rodák z East London, kde sa, mimochodom, jazdila VC Južnej Afriky pred jej presťahovaním do Kyalami.

„Bolo to takto blízko, ale človek z Kyalami zdvihol cenu z 500-tisíc na dva milióny a chcel si to celé vziať na starosť.“

„Ľudia z F1 prišli, aby to podpísali. Mali sme podporu vlády, za projektom stáli aj niektorí z najbohatších ľudí v Južnej Afrike. Všetko bolo pripravené, ale tento človek z Kyalami začal byť chamtivý. Len čo ľudia z F1 odišli, úplne všetko zmenil. Vláda si uvedomila, že sa tu odohráva mocenský boj a svoju podporu stiahla. To znamenalo úplný koniec,“ dodal Scheckter.

Ten sa vyjadril pomerne nejasne a nevieme, na akého „človeka z Kyalami“ narážal. Pred časom prevzala vlastníctvo aj kontrolu nad okruhom spoločnosť Porsche. Okruh by tak v podstate mal riadiť tunajší šéf a majiteľ Porsche South Africa Toby Venter, ktorého však Scheckter nemenoval. Povedal len, že Juhoafričania získali podporu vlády, investorov a dohodli sa aj s Liberty Media, avšak konečná dohoda vraj nebola spečatená kvôli tomuto „človeku z Kyalami“.

To však ešte nemusí znamenať úplný koniec nádejí pre Južnú Afriku. Jodyho synovec Warren vraj pokračuje v práci a v hre sú aj alternatívne dejiská konania podujatia, ktoré by sa vraj mohlo uskutočniť už v roku 2024.

„Môj synovec na tom pracoval šesť rokov takmer na plný úväzok,“ hovorí Scheckter. „Vyžaduje si to obrovské úsilie. Začína to na vláde, ale potrebujete tiež odsúhlasiť rozpočet a primäť všetkých k súhlasu. Z ničoho nič však bolo po všetkom a Warrenovi nezostalo nič.“

„Myslím si, že tým správnym miestom pre usporiadanie pretekov zostáva Kyalami, ale Kapské Mesto je podľa mňa lepšou možnosťou. Všetko je to však o peniazoch,“ povedal Scheckter, podľa ktorého boj Juhoafričanov nekončí.

„Veľmi veľa ľudí chce vidieť preteky a Južná Afrika má vo svete automobilových pretekov ohromnú históriu. Môj strýko pretekal v mojom rodnom meste už v roku 1937. V roku 1963 (pravdepodobne má na mysli rok 1961, pozn. red.) som tam cez plot sledoval jazdiť Stirlinga Mossa,“ dodal s nadšením.